fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024
Naslovna 617x463

Mališanima na području Fojnice podijeljeni paketići

Naslovna 617x463

 Naslovna 617x463

Humanost je osobina koja već odavno krasi fojničke srednjoškolce, te svaku priliku koriste da je pokažu. Akciju “Jedan slatkiš, jedno dijete” tradicionalno i kontinuirano provodi Vijeće učenika SMŠ “Zijah Dizdarević” u mjesecu decembru. Primarni cilj akcije jeste da se obraduje što više mališana iz socijalno ugroženih porodica.

Početkom decembra akcija je predložena od strane Vijeća učenika i dogovorena u suradnji sa upravom škole. Članovi Vijeća učenika napravili su kutiju za odlaganje slatkiša, koja se zajedno sa transparentom, na kojem je bilo objašnjenje i poziv na akciju, nalazila na holu škole. U periodu od 11. do 26. decembra učenici i profesori su donosili slatkiše i na taj način pokazivali svoju humanost i primjer dobre prakse. Ovaj put, osim slatkiša, učenici su prikupljali i novčana sredstva u školi. U srijedu 20.12.2017. godine ispred zgrade Općine Fojnica postavili su štand na kojem su prodavali kolačiće i na taj način prikupljali dodatna sredstva kako bi došli do slatkiša.

Ovoj akciji veliki doprinos dao je i općinski načelnik, gospodin Sabahudin Klisura. Po saznanju za ovu akciju, pozvao je predstavnike Vijeća učenika u svoj kabinet i ponudio svesrdnu pomoć u realizaciji iste. Tim povodom je pohvalio rad, ideje i akcije Vijeća učenika, te se i sam maksimalno angažirao u sakupljanju što većeg broja slatkiša. Akciju “Jedan slatkiš, jedno dijete” podržao je i novčano, te izrazio želju za učešćem i u narednim akcijama koje donose radost ljudima u našem gradu. Ovim putem Vijeće učenika se zahvaljuje gospodinu Klisuri što je prepoznao rad Vijeća učenika i doprinio uspješnoj realizaciji akcije.

Vijeće učenika koristi priliku da se zahvali i kompaniji MS&WOOD d.d. – Podružnica Fojnica, koji su, također, značajno podržali akciju “Jedan slatkiš, jedno dijete” i pomogli da sadržaj paketića bude na zavidnom nivou.

Podršku Vijeću učenika u ovoj akciju dali su i Color Art Fojnica i ŠUMAPLOD d.o.o Fojnica, te im se na ovaj način Vijeće učenika iskreno zahvaljuje.

U srijedu, 27. decembra, članovi Vijeća učenika su prikupljena novčana sredstva utrošili na kupovinu slatkiša te sa prikupljenim slatkišima krenuli u proces pakovanja paketića. S obzirom da je broj prikupljenih paketića bio mnogo veći od planiranog, članovi Vijeća učenika su odlučili da, osim djeci iz socijalno ugroženih porodica, obraduju i osnovce iz najudaljenijih područnih škola OŠ “Muhsin Rizvić” iz Fojnice, odnosno sve učenike iz područnih škola u Rizvićima, Živčićima i Dusini.

Podjela paketića počela je u četvrtak, 28. decembra, kada su se članovi Vijeća učenika uputili ka Mjesnoj zajednici Pridola, gdje su najprije obišli mališane u područnoj školi u Rizvićima, a zatim mališane u područnoj školi u Živčićima. Iako su vremenski uslovi ugrozili podjelu paketića, u petak, 29. decembra hrabri i uporni članovi Vijeća učenika nastavili su svoju misiju, te su od kuće do kuće obilazili maliašne po cijelom teritoriju Općine Fojnica i dijelili im paketiće. Akcija podjele paketića završena je obilaskom osnovaca u područnoj školi u Dusini.

Ovogodišnjom akcijom “Jedan slatkiš, jedno dijete” obradovano je 84 mališana, odnosno podijeljeno je:

  • 28 paketića djeci socijalno ugroženih porodica,

  • 26 paketića osnovcima u područnoj školi u Rizvićima,

  • 7 paketića osnovcima u područnoj školi u Živčićima,

  • 23 paketića osnovcima u područnoj školi u Dusini.

Ponosni i veseli članovi Vijeća učenika SMŠ “Zijah Dizdarević” zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način pomogli u ovoj slatkoj misiji – razveseliti drugog, pokazati humanost i biti dio pozitivne priče.

U nastavku pogledajte fotografije koje su zabilježile ovu akciju:

1

 

 

3

4

5

6

7

9

10

 

(smšfojnica.com)

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …