fbpx
Petak , 3 Maja 2024
roditelji os kiseljak 695x463

Slučaj Kiseljak: Laži HDZ-ovih medijskih jastrebova

roditelji os kiseljak 695x463

 roditelji os kiseljak 695x463

Srednjebosanski kanton je specifičan po mnogo čemu. Federacija BiH ima 10 kantona i većina tih kantona su dominantno naseljeni ili Bošnjacima ili Hrvatima.
 
Samo Srednjebosanski  i Hercegovačko-neretvanski kanton su kantoni u kojima je stanovništvo izmiješano. Idealistički gledano, to je sjajna stvar, spoj nacija, kultura i tradicije.
 
Stvarnost nam govori drugačije. 
 
Primjer Kiseljak!
Po prvi put nakon rata, Bošnjaci Kiseljaka su se odlučili drznuti i tražiti prava koja im pripadaju. Bošnjaci kao manjina u Kiseljaku su tražili i traže ista prava koja imaju Hrvati u Fojnici, Gornjem Vakufu, Travniku… 
 
Ta prava im rukovodeći ljudi HDZ-a uskraćuju pod parolom opštinskog proračuna uz svesrdnu medijsku pomoć medija bliskih HDZ-u.
 
Nakon što su se odgovorni Bošnjaci iz Kiseljaka odlučili uhvatiti u koštac s ovim problemima, započelo je njihovo šikaniranje i prozivanje u medijima i to napadima ad hominem (vrijeđanje na ličnoj osnovi).
 
Nakon što su se s ovim primjerom eklatantne diskriminacije i aparthejda u Kiseljaku upoznali domaći i strani dužnosnici, vrh političkog HDZ-a biva primoran Bošnjacima dati njihova Ustavom zagarantovana prava, posebno ona u sferi obrazovanja!
 
Školska sala – umjesto primjera saradnje, primjer diskriminacije!
 
Pobunom bošnjačkih roditelja na početku školske godine i obustavom nastave zbog nehumanih uslova u kojima bošnjačka djeca uče u školama i nemogućnošću pristupa sali, Kiseljak počinje puniti novinarske stupce.
 
Nakon silnih pregovora i dopisa, bošnjačka djeca i dalje nisu imali odgovarajuću i zadovoljavajuću mogućnost boravka u školskoj sali. Bošnjaci Kiseljaka pokreću zahtjev za odobravanjem izgradnje nove sale kako bi se problem riješio na obostrano zadovoljstvo. I vuk sit i ovce na broju, što bi naš narod kazao.
 
Međutim, HDZ-ovi medijski jastrebovi kreću u još jednu bitku gdje omalovažavaju svaki pokušaj u svrhu dobrobiti za djecu nazivajući tu potencijalnu salu, salom za potrebe obilježavanja godišnjica brigada Armije RBiH.
 
Tu se laži ne zaustavljaju. Opštinsko vijeće je „galantno“ odobrilo izgradnju sale veličine 180 metara kvadratnih i mediji pod kontrolom HDZ-a kažu da će ta neizgrađena sala biti istovjetna onoj u koju idu djeca hrvatske nacionalnosti.
 
Naučili smo da često ponavljana laž postaje istina, ali u ovom slučaju to nećemo dozvoliti. Školska sala u kojoj borave djeca hrvatske nacionalnosti je veličine 520 kvadratnih metara. 
 
Dakle, tri puta veća od sale u kojoj će moći svoje školske obaveze činiti bošnjačka djeca. 
 
Postavlja se pitanje, da li su sva djeca jednaka ili su neka djeca tri puta jednakija od drugih?
 

Pročitajte i ovo

Bravo djeco: Mladi pokazali kako se brine o ljepotama naše BiH

Da svijet ostaje na mladima pokazala su nam djeca iz Žepča. FOTO: Facebook Naime, sa …