fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
Turska2 686x463

Konstantni razvoj: Potpisan ugovor o saradnji između PTT Turske i BH Pošte

Turska2 686x463

 Turska2 686x463

Mirsad Mujić, generalni direktor “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, i Nedim Matoruga, izvršni direktor Sektora za razvoj i informacioni sistem, sudjeluju na Međunarodnoj konferenciji o e-trgovini, koja se upravo održava u Turskoj.

 Domaćini Konferencije su Ministarstvo prometa i veza i PTT Republike Turske. a učešće su, pored domaćina, uzeli lideri poštanskih operatera iz svih krajeva svijeta, kao i Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

 Ovom prilikom organiziran je poseban bilateralni sastanak generalnih direktora BH Pošte i PTT Turske – Mirsada Mujića i Kenana Bozgeyika, na kojem su predstavnici dvije poštanske uprave potpisali Protokol o saradnji, a kojim se definiraju smjernice dalje poslovne saradnje. Primarni i najbitniji dio potpisanog Protokola odnosi se na uspostavljanje e-prodaje (eCommerce).

Turska1 694x463

Turska PTT je pokrenula eCommerce još 2012. godine, a glavni pokretač je bila mogućnost većeg iskorištenja ove usluge u zemlji koja ima gotovo 80 miliona stanovnika. Glavni cilj je bio da se, putem e-prodaje, da snažniji zamah tržištu, a primarno malim i srednjim proizvođačima sa jedne te kupcima sa druge strane. 

Cijeli eCommerce je u vlasništvu PTT Turske, koja pruža kompletnu logističku podršku, počev od same domene na kojoj je eCommerce stranica postavljena, preko prodaje i naplate pa sve do dostave prozvoda krajnjim kupcima. Trenutno se na e-tržištu PTT Turske nudi preko 2,5 miliona proizvoda, u preko 600 različitih kategorija.

 Sukladno Protokolu potpisanom sa BH Poštom, PTT Turske se obavezuje pružiti svoju ekspertizu i pomoći uspostavljanje eCommerce tržišta, koje bi bilo u vlasništvu BH Pošte, a pokrivalo bi teritoriju Bosne i Hercegovine. Saradnjom i uspostavljanjem ove usluge, bila bi omogućena razmjena proizvoda između dva eCommerce tržišta i šire.

Ovo je pogotovo značajno za bh. proizvođače, koji će sa svojim artiklima vrlo jednostavno moći ući na znatno veće tursko tržište i biti konkurentni. Saradnjom se PTT Turske obavezuje i na pružanje logističke podrške između dva poštanska opratera u domenu eCommerce, kao i unaprjeđenje saradnje u domenima od obostranog interesa, a posebno kroz razmjenu znanja i ekspertiza.

Informatička tehnologija je oblast koja se najbrže razvija te je, kao takva, u prethodnom desetljeću, uveliko potisnula tradicionalne poštanske usluge. Uprave poštanskih operatera u svijetu, koje imaju jasnu viziju poslovanja, na vrijeme su prepoznale ovaj trend i povukle poteze u skladu s tim. 

Međunarodna konferencija o e-trgovini na najvišem je nivou ponudila iskustva, ideje i projekte kako da poštanski operateri ostanu ukorak s informatičkom erom i kako da tehnologija ne bude kočnica nego podstrek.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …