fbpx
Petak , Novembar 22 2019
esmir 822x463

Fojnički poštenjačina Esmir Srnja našao 6 hiljada švedskih kruna i vratio vlasniku

esmir 822x463Da je Fojnica imala i ima poštene ljude pokazao je najnoviji primjer 38-godišnjeg konobara Esmira Srnje koji je našao novčanik sa 6.000 švedskih kruna i dokumentima te ga vratio vlasniku Frani Babiću.

 esmir 822x463

Da je Fojnica imala i ima poštene ljude pokazao je najnoviji primjer 38-godišnjeg konobara Esmira Srnje koji je našao novčanik sa 6.000 švedskih kruna i dokumentima te ga vratio vlasniku Frani Babiću. 
 
O ovom hvale vrijednom djelu Srnja koji radi u fojničkom kafiću „Ais“ nije htio pričati za medije, a tek na nagovor vlasnika novčanika, Fojničanina Frane Babića, koji živi u Švedskoj, pristao je govoriti za naš list. 
 
– Smatram da je to bila obična sreća da prvi naiđem tim putem i vidim novčanik, a možda bi ga i neko drugi, da ga je našao, vratio vlasniku.
Odmah sam vidio da u novčaniku imaju i dokumenti, pogledao sam i prepoznao čovjeka na fotografiji. 
 
Nakon sat-dva čovjek sa slike je prošao tražeći nešto na ulici. Na moje pitanje je li nešto izgubio, rekao mi je da jeste novčanik pa sam mu njegove stvari vratio. Nije prvi put da nađem novac ili mobitele, naravno svaki put sam vraćao ih vlasnicima. Tako sam odgojen i što nije moje – nije. 
 
Isto bih to opet učinio kada bih našao bilo čiji novac – kaže skromni poštenjačina Srnja. 
 
Babić, koji je u Fojnici na odmoru, došao je kao i svako jutro u grad da popije kafu i pročita „Dnevni avaz“. 
 
– Imao sam u planu veću kupovinu pa sam ponio više novca. Kad sam došao kući, nakon određenog vremena sam primijetio da mi nema novčanika. 
 
Od moje kuće do čaršije je oko 300 metara, a ja, iako imam lijepe godine, sam takoreći sletio za tri minute. Tražio sam kuda sam hodao, nema novčanika. Kada mi je Srnja vratio novčanik, bio sam presretan. Nudio sam mu nagradu, odbio je pa smo samo zajedno popili kafu i veliko, veliko mu hvala – kaže Babić..
 
(avaz.ba)
 

Pročitajte i ovo

Branko Stanić, direktor Zavoda Bakovići: Naši korisnici su nam na prvom mjestu

Nakon jučerašnjih šokantnih fotografija koje su objavljene iz Zavoda Pazarić, kontaktirali smo direktora Zavoda Bakovići, …