fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
alija3 823x463

Fojničanin na službenom putu: Alija Sarvan

alija3 823x463

 alija3 823x463

Iako u ovoj rubrici, obično, govorimo o našim Fojničanima koji imaju stalnu adresu u zemljama Evrope, odlučili smo da napišemo par redaka o našem Aliji koji će boraviti u Grčkoj šest godina pa se onda vratiti rodnoj zemlji.

Alija Sarvan je rođen 18. novembra 1994. godine. Najmlađi je sin Išama i Fatime. Ima dva starija, također, obrazovana i uspješna brata Edina i Emira. Alija je dijete Muslinovca, sunčane fojničke strane, strane koja je uvijek navijala za FK Sarajevo. Iako njegova braća su vatreni navijači Sarajeva, Alija je, u inat, porodici i mahali gorljivi navijač Želje.

alija6 617x463

Kao dječak je zavolio fudbal i isti trenirao u FK Respect i FK Fojnica. U Fojnici završava osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Polaže prvu i upisuje drugu godinu Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu i tada se odlučuje na blagu promjenu životnog smjera.

I Alija kao i mnogi drugi je smatrao da se u našoj zemlji može uspjeti samo sa „štelom“, ali prijavljivanje na konkurs Ministarstva odbrane ga je razuvjerilo. Alija se prijavio na konkurs, položio testove, ispunio uslove i otputovao u Grčku.

alija2 260x463

U Grčkoj, tačnije u glavnom gradu Atini, će boraviti šest godina. Prvu godinu uči jezik, zatim 4 godine će biti dio vojne akademije i 6. godina je godina specijalizacije. Veoma bitno je kazati da Alija pohađa vojnu akademiju koja je po rangu treća na svijetu. Po završetku akademije dobit će čin oficira potporučnika u našim bh. oružanim snagama.

alija5 823x463

alija 271x463

U razgovoru za naš portal, Alija je kazao da je potrebno uložiti u sve trud, da ništa neće pasti sa neba, da se mora biti odvažan u životu i ne ići linijom manjeg otpora. U Atini mu je život, kaže, prelijep. Ima dosta prijatelja sa našeg govornog područja, ali i sa nekih drugih sa kojima je uspostavio kontakt.

alija4 823x463

Nakon odslušanih predavanja i odvježbanih vježbi, najviše uživa u posjećivanju historijskih znamenitosti Atine.

alija7 260x463

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, bit će oficir u oružanim snagama BiH, ali će i nastaviti, ako Bog da, školovanje na Saobraćajnom fakultetu. I, naravno, ostat će vjerni navijač Želje, iako ga ne razumije ni porodica ni mahala – kroz smijeh nam poručuje Alija.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …