fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
rijeka fojnica2 825x463

Fojnička rijeka je duga 45,74 km!

rijeka fojnica2 825x463

 rijeka fojnica2 825x463

Fojnička rijeka je rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Bosne.

Nastaje u prostoru na sjeveroistočnim i istočnim obroncima planine Vranice od Jezernice, Borovnice i Razdolje, Dobruške Vranice, Pogorelice i Bitovnje. Izvorišta su joj na nadmorskoj visini od 1630 m. Duga je 45 km, sa površinom sliva od 727,4 km². Prima više pritoka, od kojih su najznačajnije Čemernica, Šćona, Mlava, Željeznica i Lepenica.

rijeka fojnica4 617x463

(Rijeka Dragača)

Prolazi kroz Fojnicu, Kiseljak i Visoko. U Bosnu se ulijeva u Visokom na nadmorskoj visini od 430 m.

Rijeka je duga, skupa s izvorišnim krakom toka Jezernice 45,74 km. Do Fojnice nosi naziv Dragača, odakle se naziva Fojnička rijeka. Nizvodno od ušća toka Željeznice (Gvožđanke) poprima obilježja toka srednje veličine. S desne strane pritoci su joj Lepenica i Kreševka, a s lijeve dolinske strane Mlava.

rijeka fojnica 617x463

(Rijeka Fojnica u Visokom)

Bogata je ribom, pretežno salamonidnim vrstama. U Fojničkoj rijeci žive ove vrste riba: potočna pastrmkaa, lipljen, peš, potočna mrena, sapača, gagica, gaga, vijun, klen, pliska i mladica.

rijeka fojnica3 825x463

Bitno je kazati i da većina Fojnićana smatra ušće Šćone u Dragaču mjestom odakle počinje rijeka Fojnica, ipak, zvanično, naziv Fojnička rijeka se vodi od naselja Alaupovka, odnosno ušća rijeke Željeznice (Gvožđanke) u Dragaču što je 2 kilometra niže od ušća Šćone u Dragaču.

 

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …