fbpx
Četvrtak , Januar 23 2020
fojnica111 824x463

Fojnica: Dan pobjede pravih branilaca grada

fojnica111 824x463

 fojnica111 824x463

Veći broj lokalnih medija, jučer, je prenio tekst o stradavanju i izgonu Hrvata iz Fojnice u julu 1993. godine. Ove gnusne laži medija, inspirisanih primitivnim nacionalizmom, su pobudile pažnju fojničkog stanovništva, ali i otvorile stare, ali nezacijeljene rane.

Sve žrtve su žrtve i svaki zločin je zločin, ali je nedopustiva zlonamjerna interpretacija i prekrajanje historije.

Prava istina je sljedeća. Fojnica je u julu 1993. Bila sanitetska zona, tzv. „oaza mira“. U međuvremenu  su svi okolni gradovi, Kreševo, Kiseljak, Vitez, Novi Travnik, pali u ruke Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Dakle, Bošnjaci su se našli izolovani od ostatka slobodnih teritorija na kojima je bila jedina i međunarodno priznata multinacionalna vojska Armija Republike BiH. Da bi se definitivno zaokružio taj teritorij, u julu 1993. je izvršen sistematski pripremljen napad na Fojnicu od strane HVO.

Istina je da je krhki mir i „oaza mira“ prestala postojati kada su zločinci HVO-a napali selo Lužine i počeli sa ubijanjem civila na kućnim pragovima. Postoji i dokument kojim se naređuje smjenjivanje Stipe Tuke zbog odbijanja naredbe da izvrši napad na Fojnicu. Tada je Stipo Tuka Ivici Rajiću kazao:“Ja sam hrvatski narod naoružavao kako bi se odbranio od velikosrpskog agresora, a ne da bi napadao svoje komšije muslimane“. StipoTuka biva smijenjen i na njegovo mjesto dolazi dobro poznato lice na današnjoj političkoj sceni Fojnice.

Kazali smo da je prvo napadnuto selo Lužine 95% naseljeno muslimanima, a zatim i napad na ostala mjesta u Fojnici. Rušene su džamije u Lužinama, Pločarima, tekija na Oglavku, turbeta na Oglavku. Dakle ni muslimanska sveta mjesta nisu ostala pošteđena dok su katolički samostani i crkve bili zaštićeni.

Napad na Fojnicu je uspješno odbijen, Bošnjaci i Bosanci su odbranili svoj grad i napadač je protjeran. Fojnica je do kraja rata ostala pod kontrolom Armije RBiH, a pokazatelj toga su bogomolje. Jer one teritorije pod kontrolom ARBiH nisu imale srušene crkve, a ni džamije. Time se ne može pohvaliti Kiseljak, Busovača, Vitez… koji su bili pod kontrolom HVO-a. I ovo je pokazatelj ko su zvijeri, a ko ljudi, ko je zločinac, a ko žrtva.

P.S. Konstantno iživljavanje nad muslimanima Fojnice zbog ubistva dva svećenika od strane idiota koji nije iz Fojnice, ali koji je odmah osuđen, postaje degutantno. Žalimo svi zato što su ubijeni, ali žale li Hrvati Kiseljaka zbog 78 ubijenih civila u Han Ploči, zbog civila koji su spaljeni zajedno sa svojim efendijom i žale li što im se nikakav skeletni ostatak nije pronašao da budu dostojno pokopani. Žale li što niko nije optužen, a kamoli odgovarao za neljudski, zvjerski, životinjski zločin!?

Izvinite što Fojnica nije pala i što nas niste pobili!     

Pročitajte i ovo

Fojnica bogatija za 13 novih lovaca

Fojničko Lovačko društvo “Divokoza”, ovih dana je postalo bogatije za 13 novih lovaca. Naime, lovačkom …