fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
elhorosani2 617x463

Fojnica: Turbe Husejna el-Horosanija

elhorosani2 617x463

 elhorosani2 617x463

Pojam turbe označava mjesto i objekat u kojem je ukopana osoba koja je bila od velike važnosti u određenom vremenskom trenutku. Ne ulazeći u vjersku (ne)opravdanost podizanja turbeta, može se kazati da su turbeta razasuta diljem svijeta gdje su živjeli ili žive muslimani. I uvijek su podizana u čast onim ljudima koji su svojim radom, pobožnošću i žrtvom za vjeru zaslužili počast od strane onih koji su ih nadživjeli.

elhorosani3 617x463

U Fojnici se nalazi pet turbeta, a najstarije turbe je ono od Husejna el-Horosanija. Ovo turbe je podignuto 1800-te godine na mjestu gdje je Husejn el-Horosani ukopan. Turbe se nalazi na lokalitetu Pločnik, udaljen oko 700 metara od Oglavačke tekije. Turbe je podigao šejh Abdurrahman Sirri o kojem ste ranije mogli čitati.

elhorosani 617x463

Ko je bio Husejn el-Horosani? Husejn el-Horosani je rođen u pokrajini Horosan, današnji Iran i bio je savjetnik za vjerska pitanja sultana Mehmeda Fatiha. Neki historičari su zabilježili i da je on bio idejni tvorac Ahdname koja je uručena fojničkim franjevcima. Prilikom dolaska osmanske vojske na područje Fojnice, on je preselio na Onaj svijet i ovdje je ukopan.U haremu oko turbeta El-Horosanija, nalaze se i drugi mezari od kojih je posebno važan mezar doktora Šakira Sikirića o kojem ćemo pisati drugom prilikom, ako Bog da. Treba istaći i da su snage HVO-a ovo turbe 1993. zapalili, ali je u poslijeratnim godinama obnovljeno!

elhorosani4 617x463

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …