fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
zija 772x463

Heroji Fojnice: Zija Dizdarević

zija 772x463

 zija 772x463

Zija Dizdarević je rođen 18. februara 1916., a na Bolji svijet je preselio u proljeće 1942. Godine. Zija je bio bošnjački književnik. Rođen je u Vitini kod Ljubuškog, a stradao je kao žrtva ustaškog terora početkom 1942. godine. Rođen je u malom hercegovačkom mjestu Vitina, u bošnjačkoj porodici, od oca Šefkije i majke Selime. Nekoliko godina po rođenju sa porodicom se seli u Fojnicu gdje provodi djetinjstvo. Nakon završene osnovne škole u Fojnici, 1926. godine upisao se na  Nižu šerijatsku gimnaziju u Sarajevu koji završava 1930. Godinu dana kasnije pošao je u Učiteljsku školu u Sarajevu i završio je 1936. sa odličnim uspjehom.

Još kao srednjoškolac djeluje kao aktivist u društvu, učestvujući u đačkim štrajkovima, a taj buntovni karakter mu donosi nenaklonost režima i čestu prismotru policije.

U tom periodu objavljuje i prve literarne radove: “Halucinacije” i “Zapisi bolesnog čovjeka” (1935.) što upućuje na njegov nesporni talenat. Zbog antirežimske političke aktivnosti ne uspijeva pronaći posao učitelja te 1937. godine se upisuje na studij pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom studentskog perioda izdržava se od pisanja i davanja privatnih časova. U tom periodu objavljuje mnoge pripovjetke i radove u “Putokazu”, “Pregledu” i “Politici” a učestvuje i u političkom djelovanju bosanskih studenata u Beogradu i Zagrebu.

Iz studentskih dana ga vezalo čvrsto prijateljstvo sa, bosanskohercegovačkim književnikom, Brankom Ćopićem, koji je jedno od svojih najboljih djela Bašta šljezove boje posvetio upravo Ziji.

U prvoj godini Drugog svjetskog rata djelovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. U proljeće 1942. uhapšen je u Sarajevu, dan prije odlaska u partizane, odveden u zloglasni ustaški logor Jasenovac i odmah ubijen.

Posthumno, objavljene su mu knjige: Pripovijetke (Svjetlost, Sarajevo, 1948), Prosanjane jeseni (Džepna knjiga, Sarajevo, 1959), Sabrana djela (Svjetlost, Sarajevo, 1968), Blago u duvaru (Zadrugar, Sarajevo, 1983).

zija2 824x463

Iako je imao samo 26 godina kada je ubijen, Zijina djela su ostala duboko urezana u identitet Fojnice. Zijina bista se može pronaći u Banjskom parku, a sjećanje na ovog najvećeg fojničkog pisca i jednog od najvećih bh. književnika čuva Srednja mješovita škola u Fojnici koja nosi naziv po ovome Fojničaninu.

 

Pročitajte i ovo

VAR stiže u Premijer ligu BiH!

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene …