fbpx
Petak , 29 Marta 2024
bajro2

Fojnicom se širi miris Bajrinih lepina

bajro2

 bajro2

Kada bi u Fojnici tražili Behlila Ramiza, rijetki bi vas znali uputiti, ali ako kažete pekar Bajro, svi će znati o kome se radi i gdje da ga nađete. Bajro kao pekar radi od 70-tih godina 20. vijeka, a u Fojnici počinje sa radom već davne 1996. godine. Bajrina pekara je odavno poznata kao mjesto gdje možete kupiti i pojesti najukusnije kifle, kifle sa kajmakom, lepine, hljebove, ali i naručiti pileće filete, hamburgere, mesne plate… Za relativno male novce dobijete veliku količinu ukusne hrane  koja bi zasitila i najveće gurmane ovoga svijeta.

bajro9

Bajrine kifle, lepine, kajmak, su stizali u Englesku, SAD, a lepine su čak dostavljane i ćevabdžinici u Austriji. Iako ne voli o tome govoriti, Bajro ima veliki osjećaj za lokalnu, društvenu odgovornost. Rijetke su manifestacije, vjerske, sportske, kulturno-umjetničke u kojima Bajro sa svojom porodicom ne učestvuje kao sponzor.

bajro4

Tokom čitave godine u Bajrinoj pekari posao cvjeta, ali za vrijeme Ramazana, posao doživi kulminaciju. Brojni su redovi ljudi koji žele da se iftare Bajrinim ukusnim lepinama. U mjesecu Ramazanu Bajro ih ispeče preko hiljadu tako da čitava mahala, ali i grad mirišu na Bajrine lepine posebno u prediftarsko vrijeme. Zadnjih godina je također postao adet da se omladina okuplja i sehuri, to jeste započinje svoj post u Bajrinoj pekari, tako da ćete oko 2 sata ujutro sresti veliki broj omladine u i oko pekare.

Odlazak u Bajrinu pekaru i ljepota mirisa koje ona pruža je, također, neizostavan dio fojničkih ramazana.

bajro

bajro3

bajro5

 

 

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …