fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
dr. Jaganjac

Heroji ulice: prim. dr. Damir Jaganjac

dr. Jaganjac

 dr. Jaganjac

 

Primarijus dr. Damir Jaganjac, iako nije rođeni Fojničanin, definitivno je jedan od heroja ovoga grada.Jedan od posljednjih, ako ne i posljednji pravi boem ovoga grada. Nepotebno je da spominjemo njegovo obrazovanje i stručnost. Dovoljno je kazati da je šef Kabineta sportske medicine u najpoznatijoj, najpriznatijoj i najboljoj ustanovi u ovom dijelu Evrope, u Reumalu. Doktor Jaganjac je u svojoj karijeri radio sve moguće poslove vezane za ovo časno zanimanje. Za vrijeme rata je bio i hirurg i reumatolog i ginekolog koji porađa žene po kućama jer nisu mogle zbog ratnih djejstava doći do bolnice. Prilikom jedne takve intervencije biva i ranjen.

U postratnom periodu ostaje u Fojnici i nastavlja sa svojim radom u struci u kojoj se specijalizirao. Iako njegovo znanje nadilazi okvire ne samo Bosne i Hercegovine, nego i jugozapadne Evrope, on ostaje vjeran svojoj Fojnici i jutarnjim kahvama u restoranu Central i običnom narodu sa kojima uvijek razmijeni neobaveznu riječ ili dvije.

O neobičnim pričama vezanim za njegovu karijeru doktora bi se moglo govoriti satima, ali ovdje ćemo pomenuti samo jednu. U fojnički Reumal je došla nepoznata gospođa sa svojom kćerkom kojoj su se sušile kosti i nijedan doktor u državi nije znao ni mogao dati dijagnozu. Uputili su je na dr. Jaganjca koji je već imao pacijenta u  ordinaciji. Žena mu je ispričala problem s kojim se njena kćerka nosi. Dr. Jaganjac je samo kazao, je l’ de da imate psa u kući… Žena je rekla, DA! I doktor tada reče. pas iz kuće i dijete će ozdraviti. I tako je i bilo… Danas je djevojčica, živa i zdrava djevojka.

Samom svojom pojavom i iskustvom dr. Jaganjac ulijeva povjerenje. Tako i piscu ovih redova. Kada me je upitao: Harune, gdje je motor, ne zujiš? Rekoh, doktore, ne daju mi, kazali mi da imam MS. Samo me je svojim pogledom od glave do pete skenirao i kazao: Zaje*i to, kakav MS, idi i vozi motor!

Takav je naš doktor Jaganjac, ljudina koji liječi i ulijeva povjerenje svakome kome je pomoć potrebna.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …