fbpx
Petak , 29 Marta 2024
Rizah Muderizovic

Fojničanin Rizah-beg Muderizović, naučnik i veliki šaljivdžija

Rizah Muderizovic Osim njegovog velikog naučnog doprinosa, veoma je bitno spomenuti da je bio veliki šaljivdžija i čovjek od ćejfa i meraka.

 

Rizah Muderizovic

 

U haremu Atik (Srednje) džamije, odmah kraj puta puta koji nas dovodi do nje nalazi se mezar malih gabarita (kakav treba i biti), mezar Fojničanina Rizaha Muderizovića.

Rizah Muderizović je rođen 1868. godine, a preselio je na Bolji svijet 1943. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ono po  čemu nam je rahmetli Rizah bitan jeste to što je bio veoma obrazovan i da je u svojoj karije bio i kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Njegovo prevodilačka i naučna zaostavština se proučava i danas u okviru Zemaljskog muzeja, Filozofskog fakulteta te Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Osim njegovog velikog naučnog doprinosa, veoma je bitno spomenuti da je bio veliki šaljivdžija i čovjek od ćejfa i meraka. Godine 1936. je trebao ići za Istanbul sa brodom koji je polazio iz Rijeke, Hrvatska. Na put je krenuo sa svojim pomoćnikom. Kada su stigli u Rijeku, naručio je kahvu i baš u tom trenutku je brodska svirena označila početak ukrcavanja putnika. Pomoćnik mu je kazao da je vrijeme da krenu, ali Rizah-beg je kazao, polahko dok kahva dođe. Kada je kahva stigla, brodska svirena se ponovo oglasila. Pomoćnik mu govori da će zakasniti ako ne krenu, a Rizah-beg i dalje ne srkleti i nastavlja da ispija kahvu. Kada je izvadio duhan da zapali, oglašava se svirena po treći put i označava vrijeme polaska broda. Tada pomoćnik u panici govori, Rizah-bey , zakasnit ćemo… Rizah-beg ga pita, kada ima drugi brod za Istanbul? Pomoćnik odgovara, tek za dvije hefte.

A na to će Rizah-beg, šeretski:”Neka te, otur (sjedi), hića je šejtanski posao!” Zapalio je lulu i nastavio da uživa u riječkome suncu naredne dvije hefte do polaska drugog broda za Stambol!

 

Rizah Muderizovic2

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …