Dok je Prokoško jezero već prekrio rani snijeg i zabijelio planinske vrhove na 1.630 metara nadmorske visine, vrijedne domaćice Rasema Polutan, Advija Bašić i Munira Brkić unijele su toplinu u zimski ambijent.
One su, u svojim vikendicama iznad jezera, spremale tradicionalne bosanske poslastice – ćeteniju i gurabije. Snijeg i hladnoća nisu im pokvarili raspoloženje, naprotiv, zimski ugođaj samo je dao posebnu draž druženju i starinskim običajima.
Fotografije prikazuju vedru atmosferu: dok je napolju stol već bio prekriven snijegom, domaćice su neumorno miješale smjesu za poslastice. U toploj unutrašnjosti vikendice, nastajala je ćetenija – slastica koja se nekada pravila za zimske sijela i okupljanja.
Ovaj spoj prirodnih ljepota Prokoškog jezera i očuvanja kulinarske tradicije još jednom potvrđuje zašto ovaj kraj privlači i turiste i zaljubljenike u bosanske običaje.