fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

SDA zadržala dominantnu poziciju u Fojnici, ali uz jedno manje vijećničko mjesto

Prema nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora 2024. godine, Stranka demokratske akcije (SDA) zadržala je svoju dominantnu poziciju u Fojnici, osvojivši 2105 glasova, što joj osigurava 9 vijećničkih mjesta u Općinskom vijeću.

Iako ovi rezultati još uvijek ne uključuju glasove pristigle putem pošte, diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) i glasove mobilnih timova, oni daju relativno jasnu sliku trenutnog političkog rasporeda u Fojnici.

U poređenju s prethodnim lokalnim izborima iz 2020. godine, SDA je zabilježila gubitak jednog vijećničkog mjesta, te umjesto 10, sada imaju 9 vijećnika. Međutim, i dalje ostaju najjača politička snaga u Fojnici.

Politička karta Fojnice se mijenja

Socijaldemokratska partija (SDP) zabilježila je pad, osvojivši 480 glasova, što im donosi 2 vijećnička mjesta, jedno manje nego na prethodnim izborima kada su imali tri vijećnika.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), koja ranije nije imala vijećnika, ostvarila je značajan uspjeh, osvojivši 591 glas, čime će dobiti 3 mandata u Općinskom vijeću.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) dobila je 741 glas, što joj osigurava 3 vijećnička mandata, jedan manje nego na prethodnim izborima, dok HDZ 1990 ostaje na 1 vijećniku sa osvojenih 313 glasova.

Narod i pravda (NiP) sa 223 osvojena glasa prvi put ulazi u Općinsko vijeće s jednim mandatom, dok Naša stranka, također novajlija u vijeću, sa 367 glasova osvaja 2 vijećnička mjesta. Demokratska fronta (DF) nije uspjela preći izborni prag, sa skromnih 75 osvojenih glasova.

SBB ostao van trke

Za razliku od 2020. godine, Savez za bolju budućnost (SBB) nije učestvovao u ovogodišnjem izbornom ciklusu, iako je na prošlim izborima imao tri vijećnička mandata. Njihovo odsustvo otvorilo je prostor za nove političke aktere kao što su SBiH, NiP i Naša stranka.

Moguće promjene u konačnom rezultatu

Važno je napomenuti da konačni rezultati mogu donijeti promjene, posebno u vezi sa glasovima pristiglim putem pošte. Postoji mogućnost da HDZ BiH, uz dodatnih 90-tak glasova, dobije četvrtog vijećnika. U tom slučaju, Stranka za BiH bi pala na 2 mandata, što bi dodatno izmijenilo političku ravnotežu u Općinskom vijeću Fojnica.

Osim toga, SDA je, prema trenutnom izračunu, mogla zadržati 10 mandata da Naša stranka nije osvojila 367 glasova. Da je Naša stranka dobila 30 glasova manje, “pala” bi na 1 mandat, a SDA bi zadržala 10 vijećničkih mjesta, što ukazuje na direktnu povezanost između uspjeha Naše stranke i pada SDA u broju mandata.

Ovi nezvanični rezultati otkrivaju dinamične promjene na političkoj sceni Fojnice, gdje nova politička imena i stranke mijenjaju dosadašnji poredak.

Pročitajte i ovo

Mijatović: Na sljedećem Kongresu SDP-a ne biramo samo predsjednika nego i budućnost BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović komentarisao je …