fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

Preliminarni izbori: Fojnica i Konjic pripali SDA-u, Kiseljak i Kreševo HDZ-u

Održani su lokalni izbori u četiri od pet općina najviše pogođenih katastrofalnim poplavama, a preliminarni i neslužbeni rezultati kažu da ni u jednoj od njih nije došlo do promjene.

Ovakav rezultat bio je jasan u Općini Kreševo, gdje stranke opozicije nisu imale ni protukandidata. Tako će ovu lokalnu zajednicu od ove godine voditi Boris Marić iz HDZ-a, koji je na poziciji zamijenio svog stranačkog kolegu Renata Pejaka.

Istini za volju, Pejak je prije četiri godine imao tri protukandidata, ali je osvojio čak 78,95 posto glasova, te je bilo za očekivati da će HDZ zadržati ovo mjesto. Ipak, njihovo slavlje je moglo početi kada su objavljene kandidatske liste.

HDZ je zadržao mjesto i u Općini Kiseljak. Mladen Mišurić Ramljak će, prema dosadašnjim neslužbenim rezultatima, osvojiti i peti uzastopni mandat na mjestu načelnika.

U Općini Konjic na mjestu načelnika je ostao Osman Ćatić iz SDA, koji je također obnovio svoj mandat. Ovaj put je imao dva protukandidata, ali je od 11.908 zasad osvojio 6.905 glasova.

Na kraju je ostala Općina Fojnica, gdje je također načelnik ostao isti. Od 2015. godine je na rukovodećoj poziciji Sabahudin Klisura iz SDA, a tu će i ostati. On je zasad na 2.387 od dostupnih 5.337 glasova, što mu osigurava ubjedljivu pobjedu nad protukandidatima Ramizom Mešom (Stranka za BiH) i Mirjanom Golub (HDZ).

Prije četiri godine, Klisura je pobijedio Dalibora Matića iz HDZ-a i Đenana Hodžića iz SBB-a, uz osvojenih 2.808 glasova.

Dok se čeka održavanje izbora u Jablanici, koja je posljednja od ovih općina pogođenih poplavama gdje još nisu održani, samo se može reći da su građani u ovim lokalnim zajednicama svojim vlastima zadovoljni.

Pročitajte i ovo

Mijatović: Na sljedećem Kongresu SDP-a ne biramo samo predsjednika nego i budućnost BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović komentarisao je …