fbpx
Petak , 18 Oktobra 2024

Brojni dobrovoljci i vlast zajedničkim snagama saniraju posljedice katastrofalnih poplava u Fojnici

Opštinu Fojnica nedavno su zadesile katastrofalne poplave koje su najteže pogodile naselja Bakovići, Gojevići i Dusina.

Posljedice su razorile mnoge domove, infrastrukturu, ali i svakodnevni život stanovnika. Uslijed ove nesreće, brojni volonteri, pripadnici Oružanih snaga BiH, kao i lokalne vlasti, neprekidno rade na sanaciji terena i pružanju pomoći unesrećenim građanima.

Na terenu su zatečeni radnici kako čiste poplavljena područja od drveća, mulja i naplavina, dok se paralelno radi na obnovi oštećenih kuća. Veliki broj mještana, uz podršku volontera iz Fojnice i okolnih gradova, neumorno radi kako bi se život što prije vratio u normalu.

U obilasku pogođenih područja u Gojevićima bili su prisutni premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i potpredsjednik Skupštine SBK Salkan Merdžanić, koji su izrazili solidarnost s lokalnim stanovništvom i obećali brzu pomoć vlasti. Pored njih, terenu su se pridružili i potpredsjednik SDA BiH Mirsad Mujić, načelnik Busovače Asim Mekić, te načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura, koji je od početka krize konstantno prisutan na terenu.


Posebnu pažnju prisutnih privukla je prizorna slika oca i sina, Midhata i Arnesa Drinića, koji su uz pomoć dva kamiona s dizalicama izvlačili automobile i uklanjali oboreno drveće iz poplavljenih zona. Njihova posvećenost i trud simboliziraju zajednički napor svih uključenih u sanaciju ove katastrofe.

Također, organizovani su autobusi koji su doveli volontere iz drugih gradova, čime su dodatno pojačane snage na terenu. Solidarnost koju su pokazali građani širom Bosne i Hercegovine ulijeva nadu da će Fojnica uspjeti prevazići ovu tešku situaciju uz podršku svih svojih sugrađana i vlasti.

Iako je pred Fojnicom još dug put do potpunog oporavka, zajedništvo i trud svih uključenih daju nadu da će se posljedice ove prirodne katastrofe uspješno sanirati, a normalan život vratiti u poplavljena naselja.

Pročitajte i ovo

Ademović o stanju unutar NiP-a: “Ima tu šumova u komunikaciji, neki ljudi su počeli spletkariti”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović komentirao je posljednja politička …