fbpx
Subota , 5 Oktobra 2024

Bosanska proizvodnja: Vatrogasna vozila iz Živinica u Goraždu ali i Crnoj Gori

Na konferenciji “100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls,” održanoj 26. septembra 2024. godine u Sarajevu, firma „SU-AD“ d.o.o. Živinice je dobila priznanje kao lider u proizvodnji vatrogasnih vozila i prepoznata kao kompanija budućnosti.

Vatrogasna vozila – SU AD sve češće kupuju bosanski gradovi za lokalne vatrogasne službe, u septembru je to uradilo i Goražde. A ovih dana jedno vozilo iz Živinica isporučeno je u nedaleki Herceg Novi (grad bosanskog kralja Tvrtka).

“Vozilo je stiglo u Zeleniku. Danas bi trebalo da se carini i tokom dana ili sjutra da bude u Vatrogasnom domu u Meljinama i da onda ozvaničimo prijem kamiona kapaciteta 6000 litara vode i 300 litara pjenila. Rađena je nadogradnja našeg vozila MAN, proizvedenog u Njemačkoj 2004.godine, oblikovana je nova šasija. Srce vozila je “Ciglerova” njemačka pumpa. Pratili smo čitav posao, tražili neke korekcije, sve su ih prihvatili”, potvrdio Novskom portalu komandir Služne zaštite i spasavanja Herceg Novi, Zlatko Ćirović.

Prema riječima vlasnika Suada Bešlića, potražnja za vatrogasnim vozilima je povećana.

”Potražnja je povećana, ali naše lokalne zajednice su ograničene sredstvima. Uz restauraciju starih, mi proizvodimo nova vozila, s novom opremom, pa su, nažalost, rijetke opštine ili gradovi koji mogu izdvojiti gotovo pola miliona maraka za vozilo”, kazao je Bešlić za Poslovne Novine.

Radnici u Živinicama najprije su obavljali uslužne poslove za evropske firme, a od 2020. SU-AD izvozi samostalno.

“Od 2020. radimo 100 posto naš proizvod. Već imamo desetine vozila isporučene po opštinama, gradovima i privrednim subjektima u BiH, a jedno vozilo je isporučeno Službi za zaštitu i spasavanje Herceg-Novog u susjednoj Crnoj Gori. To je prvo vozilo koje ide van granica BiH”, ističe Bešlić.

Osim ove bh. kompanije, samo još njemački „Lentner“ u Evropi koristi ovaj, kvalitetniji način proizvodnje, prema njemačkom standardu, pa je i garancija na bh. vatrogasna vozila 20 godina.

 

(MiruhBosne)

Pročitajte i ovo

Dan nakon poplava: Sablasne scene iz Gojevića i Bakovića

Poplave koje su zahvatile područja Bakovića i Gojevića ostavile su iza sebe prizore potpunog uništenja …