fbpx
Petak , 18 Oktobra 2024

Svečano proučen Mevlud povodom završetka adaptacije džamije i munare u Turkovićima

U subotu, 28. septembra 2024. godine, u džematu Turkovići svečano je proučen Mevlud-i-šerif povodom završetka radova na adaptaciji džamije i munare. Tom prilikom, dodijeljene su zahvalnice onima koji su svojim nesebičnim doprinosom omogućili da ova džamija zasija u punom sjaju.

Odluka o adaptaciji džamije donesena je u decembru 2018. godine, a radovi su započeti u junu 2019. godine. U prvom planu bila je zamjena krova, no tokom procesa, urađena je kompletna unutrašnja obnova džamije – uključujući novi mimber i mihrab, sanaciju zidova, zamjenu prozora i vrata, te postavljanje novih elektroinstalacija i ozvučenja. Pored toga, izgrađeni su abdesthana, wc i gusulhana, te prilaz do džamije, kao i nova fasada.

U julu 2024. godine započeli su radovi na adaptaciji munare. Ojačan je temelj munare, a drvena konstrukcija zamijenjena je metalnom. Unutrašnje stepenice su renovirane, te je postavljena LED rasvjeta.

Džamija u Turkovićima ima dugu tradiciju. Izgrađena je nakon Drugog svjetskog rata, a otvorena 1950. godine. Dodatni radovi na džamiji obavljeni su 1985. godine, a sada, zahvaljujući velikoj podršci, ona je potpuno obnovljena.

U narednom periodu, planirana je zamjena stolarije na imamskoj kući, unutar koje se nalaze i prostorije mekteba.

Na svečanosti, predavanje je održao Mensur ef. Pašalić, a predsjednik Džematskog odbora Prokos, Salih Bureković, u svom govoru zahvalio se svim donatorima i pojedincima koji su pomogli realizaciju ovog velikog projekta. Posebnu zahvalnost uputio je ministrima u Vladi Srednjobosanskog kantona Salkanu Merdžaniću i Amiru Šećiboviću, te načelniku Općine Fojnica, Sabahudinu Klisuri.

Tom prilikom, uručene su zahvalnice brojnim donatorima i pojedincima koji su dali svoj doprinos. Među njima su Sabahudin Klisura, Salkan Merdžanić, Emir ef. Softić, hadži Džemal Polutan, Kenan Bureković, Šefik Bureković, Besim Bureković, Dženan Mašić, Halid Ramić, Ešref i Hasna Ramljak, Zijad Mušinbegović, kao i kompanije T.W.I. d.o.o. Kiseljak, RAMA-GLAS d.o.o. Sarajevo, VH Gradnja d.o.o. Fojnica i Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo.

Ova svečanost ne samo da je obilježila završetak jednog značajnog projekta, već i pokazala snagu zajedništva i predanosti džemata Turkovići u očuvanju i unapređenju vjerskih objekata i vjerskog života na ovim prostorima.

Džamija Turkovići prije adaptacije
Džamija Turkovići nakon adaptacije

Pročitajte i ovo

Ademović o stanju unutar NiP-a: “Ima tu šumova u komunikaciji, neki ljudi su počeli spletkariti”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović komentirao je posljednja politička …