fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024
VISOKO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - SEPTEMBER 14: Halim Zukic, a Bosnian business man, who has turned “Starry Night” into a nature park is seen near the park in Visoko, Bosnia and Herzegovina on September 14, 2024. Van Gogh's most memorable works, “Starry Night”, which depicts the night as seen from the window of his room in the sanatorium where he stayed in 1889, inspired the park. Samir Jordamovic / Anadolu/ABACAPRESS.COM,Image: 907845651, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U blizini Visokog otvoren park za posjetioce kreiran po uzoru na sliku Van Gogha

featured imageAA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bosanski biznismen Halim Zukić pretvorio je svoje zemljište u park kreiran po uzoru na sliku Vinsenta Van Goga – Zvjezdana noć. Projekat je razvijao šest godina, a od ovog vikenda je otvoren za posjetioce, prenose mediji.

Park Visoko
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Park se nalazi nedaleko od njegovog rodnog mjesta Visokog u Bosni i Hercegovini, na imanju koje je kupio 2018.

Park Visoko
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U ranijim intervjuima istakao je da su ga na ovu kreaciju podstakli krivudavi tragovi traktora na imanju, koji su ga podshetili na sliku.

Prvo je krenuo od pravljenja jezeraca da bi potom napravio staze. Posadio je ruže, lavandu i drugo bilje u šest nijansi plave i ljubičaste. U parku se mogu naći i životinje, kao i sadržaji za zabavu i rekreaciju.

Park Visoko
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bosanski biznismen kaže i da je bio predmet podsmijavanja zbog svoje ideje, a da je ovaj park sada primjer kakvu moć i uticaj može da ima umjetnost. Dodaje i da ga je ovaj projekat značajno promijenio.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …