fbpx
Petak , 20 Septembra 2024

Fojničani tradicionalnim mevludom obilježili rođenje poslanika Muhammeda, a.s.

U Čaršijskoj, Šaban Ahmed efendijinoj džamiji u Fojnici, večeras je održan tradicionalni mevlud povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.!

Ovaj događaj je okupio veći broj vjernika nego prethodnih godina, a organizatori mevluda su bili Izvršni odbor Medžlisa Fojnica te vjerni džematski odbor Čaršijske džamije.

Vaiz povodom mevluda bio je uvažen prof. Mensur ef. Pašalić, koji je svojom nadahnutom besjedom podsjetio na bogatu tradiciju mevluda u ovoj džamiji, koja datira još od 1666. godine. U svom obraćanju, prof. Pašalić je govorio o Poslaniku Muhammedu a.s. kao uzoru u svakodnevnom životu, ali i o njegovim ulogama šahida (svjedoka), mubeššira (donosioca radosne vijesti), nezira (upozoritelja) i siradža munira (svjetlosna vodilja). Posebno je istakao značaj Medinskog ustava, koji je garantirao funkcioniranje države i zaštitu ljudskih prava i sloboda, te važnost očuvanja tih vrijednosti i u savremenom društvu.

Profesor Pašalić se također osvrnuo na izazovne političke okolnosti u kojima se Bošnjaci danas nalaze, ukazujući na pokušaje imputiranja neosnovanih optužbi o naoružavanju i stvaranju islamske države, kao i na ismijavanje vjerskih autoriteta i dova. Pozvao je prisutne na odgovornost, oprez i očuvanje teško stečenih sloboda, upozorivši na opasnost “palestinizacije” naroda i države, te potrebu za dodatnim naporima u zaštiti tih sloboda.

Nakon vaza, fojnički imami i derviši iz Vukeljića izveli su tradicionalni mevludski program, koji je dodatno doprinio svečanom duhovnom ambijentu ovog važnog događaja.

Mevlud u Fojnici ostaje jedan od najznačajnijih vjerskih događaja, koji već stoljećima okuplja vjernike i podsjeća na važnost očuvanja vjerskih i kulturnih tradicija.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …