fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Hrabra djevojčica Ajna dobila životnu bitku: Pobijedila je leukemiju

Životna priča desetogodišnje djevojčice Ajne Kahrimanović iz Sanskog Mosta, koja je pobijedila leukemiju, može poslužiti kao primjer ljudima da se nada u život nikada ne smije ugasiti.

Njena borba i hrabrost na tom putu inspirisala je Medihu Sadić da kreira dječiju slikovnicu, koja je danas promovisana u prisustvu Ajninih školskih drugova iz Prve sanske škole.

Mediha Sadić, koja je inače rođena u Ključu, a živi u Švicarskoj, upoznala je Ajnu i njene roditelje, prije šest godina, kada je ova djevojčica imala 3 godine, u vrijeme kada joj je dijagnosticirana ova opaka bolest. One su tada započele druženje u Roditeljskoj kući u Sarajevu, ustanovi koja služi za smještaj djece i njihovih roditelja za vrijeme liječenja.

Inače, Mediha je kroz udruženje „Srce za djecu“ već dugo godina angažovana na polju pomoći i podrške oboljeloj djeci, te je redovno organizovala humanitarne akcije. Sada je došla na ideju da kreira dječiju slikovnicu, kao jedan vid emocionalne podrške djeci suočenoj s teškim zdravstvenim problemima Kroz ovaj humanitarni projekt nastale su dvije slikovnice.

“Poglavica Ajna i njeni prijatelji”, a glavni lik upravo je djevojčica Ajna, koja se zajedno sa svojim prijateljima iz bolnice bori protiv opake bolesti, a drugi naslov je “Oproštaj od malene gusjenice”.

Ajna je danas učenica Prve sanske škole, i mnogi njeni školski drugovi upoznati su sa svim onim kroz šta je prolazila na putu izliječenja. I današnja promocija i druženje u školi poslužilo je kako bi sa njima podijelila svoja iskustva.

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, vrijeme kada se kroz različite kampanje nastoji ukazati da je borba kroz koju prolaze mališani oboljeli od raka. Upravo zbog toga, danas je i održana promocija slikovnica, koje se nalaze u prodaji, a sav prihod od prodaje namijenjen je udruženje „Srce za djecu“, i njihove humanitarne projekte za pomoć djeci oboljeloj od raka.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …