fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Pijačni dan u Fojnici: Šljive i grožđe hit među kupcima

Danas, 4. septembra, Fojnica je ponovo oživjela svojim tradicionalnim pijačnim danom, koji već generacijama okuplja lokalno stanovništvo, ali i brojne posjetitelje iz okolnih gradova poput Kiseljaka, Visokog, Busovače, pa čak i Zenice.

Šarene tezge pune su različitih proizvoda, od svježih poljoprivrednih proizvoda, mliječnih delikatesa, do tekstila i polovne robe u kojoj se može naći pravo blago.

Kao i obično, kod našeg Zilke je vladala velika gužva. Njegov štand privukao je mnoge kupce, a kako nam je rekao u razgovoru, šljive su danas najtraženiji proizvod. Prodaju se po cijeni od 2 do 2,5 KM, dok je grožđe, po cijeni od 4 KM, također našlo brojne kupce.

Zanimljiv susret na pijaci zabilježili smo s tri vedre žene koje su nam otkrile da su jetrve, udate za tri brata. Njihov razgovor bio je prepun smijeha, a vedra atmosfera među njima odrazila se i na cijeli pijačni dan.

Također, iako nije počela predizborna kampanja, primijetili smo da ima već onih koji su odlučili kome će dati svoje povjerenje na oktobarskim Lokalnim izborima.

Današnji pijačni dan još jednom je pokazao da Fojnica, osim što nudi kvalitetne proizvode, ostaje mjesto susreta, druženja i smijeha.

Na kraju, svi su otišli kućama s punim torbama i osmijehom na licu, čekajući narednu srijedu i novo okupljanje.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …