fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024
Selo Grabovik

Selo Grabovik kod Fojnice: Tragovi prošlosti i ponosni heroji

U pitomom kutku Fojnice, na visini od 660 metara nadmorske visine, smjestilo se malo, ali značajno selo Grabovik, udaljeno dva kilometra od glavne saobraćajnice u Ostružnici i oko 5,5 kilometara od centra Fojnice.

Selo Grabovik

Selo koje je nekada bilo domaćin za više od 30 kuća, danas broji 20-ak nastanjenih domaćinstava i 64 stanovnika prema posljednjem popisu iz 2013. godine.

Grabovik se ponosi bogatom istorijom i tradicijom. Prema podacima iz 1971. godine, u ovom selu je živjelo 208 osoba.

Mustafa i Subha Mešanović

“Stanovnici Grabovika, među kojima su porodice Šarac, Meša, Mešanović, Kršić, Pamić su se bavili stočarstvom, poljoprivredom i radom u pilani. Autohtona porodica Grabovika je i porodica Kunić, ali koje više nema. U dvije kuće su se doselile porodice Osmančević i Bucalo” – govore nam Mustafa i Subha Mešanović.

Iako su se uvjeti života promijenili, Grabovik još uvijek čuva uspomene na svoja prošla vremena kroz brojne lokalitete, uključujući Podbašču, Grabovik, Lokve i Urvine.

Među njima, Lokve se izdvajaju sa starim haremom Igrišće i Kaurskim grebljem, mjestima na kojima se i danas praktikuje običaj paljenja svijeća u znak poštovanja prema umrlim.

Selo je nekada bilo poznato po 8 mlinova koji su radili uz Grabovički potok, od kojih je jedini preživjeli mlin koji je bio u vlasništvu rahmetlija hadži Muje i hadži Jusufa Meše.

Mekteb Grabovik

Vezano za obrazovanje, Grabovik je imao stari mekteb još iz vremena Osmanlija. Novi mekteb, sagrađen 1979. godine, nastavlja tradiciju obrazovanja koju su predstavljali Hasan ef. Kunić, Asim ef. Mujić, Kasim ef. Kršić i mujezin Mujo Meša, poznat po svome glasu te dugogodišnjem klanjanju teravih-namaza u ovome mjestu.

Kunića mezarje

Pored svih tih značajnih mjesta, Grabovik je imao i mezarja koja svjedoče o životima porodica koje su ga činile živahnim i u prošlim vremenima. Među njima su Mešino mezarje, Durakovo mezarje i Kunića mezarje.

Mezar Hasan ef. Kunića

Porodica Kunić, autohtona porodica ovog sela, ostavila je značajan trag u historiji Grabovika, iako danas ne postoji. Mjesto njih ostali su samo njihovi mezari, podsjetnik na njihove doprinos i prisustvo u ovom kraju. Hasan ef. Kunić iz Grabovika, dugogodišnji imam, preselio je 1971. godine i ukopan je tik do temelja stare džamije u Ostružnici.

Odlazak Hasana ef. Kunića na hadždž 07.3.1966. godine

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Grabovik je, nažalost, izgubio šest svojih hrabrih sinova koji su dali svoje živote za domovinu: šehid Ibrahim Kršić, šehid Alija Kršić, šehid Enver Kršić, šehid Tajib Meša, šehid Ibrahim Meša i šehid Nezir Meša. Njihova žrtva i hrabrost i dalje su urezani u kolektivnu memoriju ovog malog, ali hrabrog sela.

Grabovik je svijetla tačka u bogatoj historiji Fojnice, mjesto koje, i pored svojih skromnih dimenzija, nosi priču o otpornosti, zajedništvu i hrabrosti svojih ljudi.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …