fbpx
Petak , 20 Septembra 2024
opina 658x463

Pripreme za Lokalne izbore 2024: Fokus na validnost ličnih dokumenata

Oktobar ove godine donosi još jedne lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, događaj koji privlači pažnju javnosti i političkih stranaka širom zemlje. Dok se stranke užurbano pripremaju za predizbornu kampanju, ističući svoje planove i vizije za budućnost, drugi važan aspekt izbora odnosi se na tehničku i pravnu pripremu, koju vodi Centralna izborna komisija (CIK) zajedno s lokalnim izbornim tijelima.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, nedavno je uveo nove rigoroznije uslove kako bi se osigurali pošteniji i transparentniji izbori. Ove promjene stavljaju dodatni fokus na validnost ličnih dokumenata glasača, te je ovo pitanje postalo ključno u pripremama za predstojeće izbore.

Apel građanima

Centralna izborna komisija apeluje na sve građane da pravovremeno provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata. Validni lični dokumenti su neophodni za ostvarivanje prava glasa, i glasači su dužni osigurati da njihovi dokumenti nisu istekli do dana izbora.

Iz CIK-a podsjećaju da, ukoliko glasači primijete da im dokumenti ističu, potrebno je odmah podnijeti zahtjev za njihovo obnavljanje. Ova mjera je ključna kako bi se izbjegle situacije u kojima bi birači mogli biti onemogućeni da glasaju zbog nevažećih dokumenata.

Fer i demokratski proces

CIK u saradnji s lokalnim izbornim komisijama nastoji osigurati da se svi zakonski uslovi ispune, a posebna pažnja posvećena je edukaciji glasača i informiranju o važnosti validnih dokumenata.

Glasači se pozivaju da preduzmu sve potrebne korake kako bi osigurali svoje pravo glasa, uključujući pravovremeno ažuriranje ličnih dokumenata.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …