fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Povodom 9. januara obratio se i smušeni demagog Bećirović

Član Predsjedništva Denis Bećirović poručio je da je krajnje vrijeme da zvaničnici entiteta Republika Srpska i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Kazao je ovo Bećirović na naučnom skupu o temi “9. januar – Put u genocid”, kojeg je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizirao Arhiv Federacije BiH.

Bećirović je kazao da je u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Smatra da su naučni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti sa historijskog, pravnog, sociološkog psihološkog i svakog drugog aspekta.

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt BiH nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH te da je antiustavno okupljanje dijela odmetnutnih poslanika Skupštine RBH 9. januara 1992. godine bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Kazao je da je Ustavni sud RBiH odlukom od 15. septembra 1992. ocijenio proglašenje RS kao antiustavni čin, kao i Badinterova komisija Evropske zajednice.

“Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranje paradržave na teritoriji BiH, projektovanja i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom”, istakao je Bećirović.

Današnje obilježavanje 9. januara, kazao je on, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH te da je Ustavni sud presudio da je obilježavanje dana RS neustavno.

Ističe da je vrijeme da se počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

“Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH, u haškom tribunalu i sudovima u BiH izrečeno je više od 1.000 godine zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila genocid predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za BiH, EU i UN”, poručio je Bećirović

U interesu mira, Bećirović je kazao da sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene.

Tvrdi da međunarodna zajednica u interesu cijelog čovječanstva treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida i zločina ne mogu i ne smiju trajni priznati.

“Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince”, kazao je član Predsjedništva.

Obilježavanje dana bh. entiteta RS ove godine se održava u Istočnom Sarajevu 9. januara, iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Visoki predstavnik Christian Schmidt je ranije poručio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće te da se moraju poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. januara.

Radi se o primarnoj građi kojom su se javnosti po prvi put predočili veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o “9. januaru“ i nastanku “Republike srpske“.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …