fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

FOTO: Počela dugo očekivana adaptacija fojničke “Banje”

Kao što je i najavljeni, na vaše i naše počela je adaptacija u objektu “Banja”.

Nakon što je u prošloj godini adaptiran i otvoren restoran “Kamin” u objektu “Banja” sa “boljim vremenima” red je došao i na cijeli objekat.

”Posebno nam je zadovoljstvo najaviti adaptaciju ovog objekta jer je njegov značaj svima poznat, a posebno onima koji imaju najveće koristi od njega, gosti koji imaju potrebu za specifičnom rehabilitacijom, a u prvom redu teško pokretne osobe, te osobe koje imaju potrebu za postbolnički tretman” – kažu iz fojničkog “Reumala”.

Renoviranje je počelo na bazenu sa uklanjanjem arhitektonskih barijera, zamjenom stolarije, ugradnjom portala kojim će se omogućiti prirodna svjetlost sa prozračivanjem uz ugradnju klimatizacije i ventilacije. Obzirom da je u objektu planirana specifična rehabilitacija prije svega teško pokretnih, nepokretnih osoba kao  i djece, bazen će dobiti dizalicu koja će olakšati ulazak i izlazak pacijenata nakon završene terapije ili plivanja.

Popratni objekti oko bazena, svlačionice, tuševi, toaleti takođe će biti prilagođeni za lakšu i samostalniju komunikaciju između prostorija.

Smještajni kapaciteti će dobiti novo ruho kako bi teži pacijenti izgubili osjećaj bolničkog okruženja, a samim tim boravak u sobi učinio lijepim i sastavnim dijelom samog napretka u ozdravljenju.

I pansionski restoran čija je najveća vrijednost prelijepi pogled na park, rijeku, grad i samostan će doživiti temeljite i lijepe promjene.  Planirana je zamjena stropa, novo osvjetljenje, zamjena inventara,  kao i drugi neophodni radovi.

Pored ovoga uredit će se hodnici, stpeništa, vertikalni prolazi.

“Kako je jako bitan prvi dojam prilikom dolaska u zgradu, svakako planiramo hortikulturno uređenje, uređenje parkinga, prednjeg dijela fasade sa naglaskom na noćnu arhitekturu, adaptacija recepcije vodeći računa o biranju materijala i  praktičnosti istih, kao i još mnogo toga o čemu ćemo vas blagovremeno obavještavati, ali sada ćemo to ostaviti kao malu tajnu, iznenađenje za sve vas” – kažu iz “Reumala”.

Planirana je dinamika radova tako da se sve završi do dolaska nove sezone kako bi spremno dočekali nove-stare goste.

U prilogu se nalazi nekoliko fotografija radova koji se upravo izvode, kao i dijelovi objekta na kojima se izvode.

Pored radova u objektu Banje, planiraju se radovi i u hotelu “Reumal”.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …