fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024
opina 658x463

Sjednica OV Fojnica: Rasprava o novoj školi i fabrici za proizvodnju vode na Tovarištu

Danas je u sali Opštine Fojnica održana 10. redovna sjednica fojničkog Opštinskog vijeća.

Sjednici je prisustvovalo 14 vijećnika, a najviše odsutnih je bilo zbog korona virusa.

Najviše polemike je viđeno oko dvije tačke Dnevnog reda i to tačke 3 (izgradnja objekta javnog sadržaja) i tačke 15 (zahtjev “Sa-SARA” za davanje prethodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije za flaširanje pitke vode i bezalkoholnih pića).

Tačka 3 se odnosila na kupovinu zemljišta i njegovu prenamjenu za izgradnju škole po hrvatskom nastavnom planu i programu koja će se nalaziti na Alaupovci.

Većina vijećnika se usaglasila da je OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Fojnici, trenutno, u podređenom položaju jer se nalazi u “podstanarima” te da u istoj nema mogućnosti za obavljanje vannastavnih aktivnosti zbog nastave SMŠ “Zijah Dizdarević”.

Vijećnici iz SDP-a su kazali da je ovo nastavak politike segregacije, ali su i govorili o sumnji u zakonitost hitnosti izmjena regulacionog plana.

Sekretar Opštine, Azem Huseinbašić, je kazao da se sve radi po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima te da službe Opštine moraju biti na usluzi zahtjevima građana i pravnih lica.

Druga tačka o kojoj se najviše govorilo jeste tačka 15 kojom se daje prethodna saglasnost za davanje koncesije firmi “Sa-SARA” vlasnika Osme Saračevića iz Tešnja.

Fabrika za flaširanje vode će se nalaziti u poslovnoj zoni Tovarište koje je veličine blizu 27 hiljada metara kvadratnih.

Ovom Odlukom se daje saglasnost na koncesiju fabrikovanja viškova vode i to u iznosu od 15 litara po sekundi.

Vijeće je upoznato sa činjenicom da fojničko stanovništvo neće biti ni blizu ugroženo snabdijevanjem pitkom vodom jer trenutno se u Fojnici troši 8 litara po sekundi, a dva fojnička izvorišta u Bježaniji i Tovarištu mogu snabdijevati stanovništvo sa 65 litara vode po sekundi.

Također, održana je i javna rasprava u MZ “Prokos” na kojoj se stanovništvo složilo sa ovom odlukom uz dva uslova: da se ne ugrozi vodosnabdijevanje stanovništva te da prioritet u zapošljavanju imaju stanovnici MZ “Prokos”.

Iako je većina vijećnika blagonaklono podržalo ideju gradnje fabrike, istakla se i zabrinutost niskim prihodima od koncesije uz navođenje primjera iz drugih kantona.

Ipak, cijenu koncesije ne može odrediti Opština niti Opštinsko vijeće nego kantonalna Vlada te se zatražila dostava informacije o novcu koji će Opština prihodovati od koncesije.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …