fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024
samostan2 825x463

Zaboravljeno blago samostanskog muzeja – Muhammedov list

samostan2 825x463

 samostan2 825x463

Kada se govori o fojničkom samostanu i njegovom muzeju, prve dvije misli dolaze na um. Tu  se nalazi Ahdnama sulatana Mehmeda Fatiha i Fojnički grbovnik. Ova dva materijalna dobra su itekako važna za historiju Bosne i Hercegovine. Fojnički grbovnik predstavlja rodni list Bosne i Hercegovine, a Ahdnama simbol suživota i tolerancije.

Pored brojnih muzejskih eksponata, plašta sultana i drugih, postoji i jedan eksponat kojem se ne pridaje važnost iz razloga što ni sam kustos muzeja nije upoznat sa njegovim sadržajem. Taj eksponat se zove “Muhammedov list”!

samostan1 696x463

“Muhammedov list” koji se nalazi u muzeju fojničkog samostana ima samo oznaku bez teksta opisa o onome što u njemu piše. Šta je to “Muhammedov list”? To je pismo za koje s vjeruje da ga je napisao poslanik Muhammed, a.s., manastiru na Sinaju kojim se garantuje sloboda kretanja njegovim stanovnicima duž zemalja koje su već tada bile pod muslimanskom vlašću. Original pisma se i danas nalazi u tom manastiru, a jedina poznata kopija toga pisma prepisana prije nekih 400 godina se nalazi u fojničkom samostanu. Definitivno, eksponat kojem se kustosi muzeja, ali i ostali historičari trebaju radovati i podrobnije istražiti.

 

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila HUREM (rođ. KURTA) ESMA IZ FOJNICE/SMAJLOVIĆI

Na Bolji svijet je preselila HUREM (rođ. KURTA) ESMA IZ FOJNICE/SMAJLOVIĆI. Preselila je na Ahiret, …