fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Sutra će se definitivno znati je li se film bh. rediteljice našao u utrci za Oskara

Sutra, sat-dva nakon podneva, definitivno će biti poznato je li se film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida)našao u konkurenciji za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu – Oskar.

Dileme uopće nema, bh. rediteljica i njena priča o genocidu u Srebrenici jesu na korak od bine Kodak teatra u Los Anđelesu, gdje je 2001. stajao Danis Tanović držeći u ruci Oskar za film “Ničija zemlja”.

No, nezavisno od ovog ili bilo kojeg drugog ponedjeljka koji su pred nama, Jasmila i njena “Aida” su pobjednice. Pobjednice u borbi dobra i zla, pobjednice u borbi istine i laži, pobjednice života…

Samo Jasmila zna kako joj je bilo na svijet donijeti film o tako potresnoj i teškoj temi, samo ona zna s čime se sve susretala u njegovoj realizaciji, ali uspjela je i svijet joj već odaje priznanje. Od nagrada na prestižnim svjetskim festivalima, preko sjajnih kritika u prestižnim svjetskim medijima, po do nominacije za BAFTA-u, te intervjua koji je s njom vodila oskarovka Anđelina Đoli (Angelina Jolie) za ugledni “Time”. Svijet joj već odaje priznanje, kao i njenoj borbi za istinu o genocidu u Srebrenici.

Rođena je u Sarajevu 1974. godine. Za svoj rad dobila je prestižne svjetske nagrade. U braku je s producentom Damirom Ibrahimovićem i imaju kćerku.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …