fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024
casna 703x463

Bošnjaci Fojnice NIKADA neće napasti časnu sestru

casna 703x463 Pišem ovaj tekst ponukan divljačkim i islamofobnim napadom koji se desio u Kiseljaku na pokrivene muslimanke. Pišem ovaj tekst jer su moja žena…

 casna 703x463

Sila Boga  ne moli

Bog silu ne voli!

Piše: Harun Pašalić

Pišem ovaj tekst ponukan divljačkim i islamofobnim napadom koji se desio u Kiseljaku na pokrivene muslimanke. Pišem ovaj tekst jer su moja žena i moja majka, također, pokrivene po islamskim propisima. Pišem ovaj tekst jer nisam đilkoš koji napada slabe i nezaštićene.

Prativši reakcije povodom strašnog i nemilog događaja primjetio sam dvije stvari. Prva je da se niko od političkih predstavnika Hrvata nije oglasio da osudi ovo krivično djelo, ali i da niko od katoličkih vjerskih vjerodostojnika, također,  nije našao za shodno da osudi ovaj čin, a kamoli da posjeti napadnutu porodicu.

Druga stvar jeste da nemali broj internet korisnika, hrvatske nacionalnosti, opravdava ovaj čin spominjanjem zločina nad dvojicom fratara iz Fojnice koji su ubijeni 1993. godine.

Biti Fojničanin je stvar prestiža, biti Fojničanin je stvar ljepote, kulture, suživota… Sve ove vrijednosti, pravi Fojničani, ljubomorno čuvaju.

Napad na pokrivene muslimanke u Kiseljaku, po logici internet komentatora, je jednak eventualnom napadu na časne sestre u Fojnici zbog zločina HVO-a u selu Ahmići ili selu Han Ploča gdje su imama i 40-tak njegovih džematlija-civila zapalili.

Ta logika ne može biti ispravna jer Fojničanin NIKADA neće napasti časnu sestru, Fojničanin NIKADA neće ubiti fratra. (Za one koji su zaboravili, franjevce u Fojnici je ubio vojnik iz Visokog kojeg su fojnički pripadnici Armije RBiH odmah uhapsili i koji je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora).

Sa ovim napadom, stvara se slika strepnje, sa ovim napadom i njegovim pravdanjem stvara se osjećaj straha, ali i mogućnosti da se isti ponovi. Moja žena i moja majka su pokrivene muslimanke. Njihov izbor, niko ih nije natjerao. Mahrama je postala sastavni dio njihovog identiteta. 

Da li će sutra moći proći Kiseljakom smjelo i sigurno kao što fojničke časne sestre smjelo, sigurno i lijepo hode našom Fojnicom. Jer Fojnica je njihova kao što je i naša i Kiseljak je naš kao što je i njihov. Pitanje je hoće li se to stanje održati i pitanje je koliko još ima goluba i golupčića koji bi svojim krilima šamarali narod!?

A što se tiče đilkoša koji udara slabije od sebe, on je mali problem. On je žigosan i njegova budućnost kao privatnika koji posjeduje kafić u okviru B&M pumpe nije sjajna. Jer svaki, imalo osviješten, čovjek, ne musliman, ne katolik nego čovjek neće podržati kabadahiju koja udara žene i djevojčice.

Sve u svemu, ovaj napad je eksces, ali opomena da se treba čuvati i paziti od svega pa čak i od goluba.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …