fbpx
Četvrtak , 17 Oktobra 2024

Vijeće ministara BiH: Po 200.000 KM Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

Minutom šutnje za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju počela je današnja 61. sjednica Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu kojom se općinama pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milion KM.

Prema ovoj odluci, po 200.000,00 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske.

Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi hitnu informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području općina Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica i o tome, u roku ne dužem od deset dana, izvijesti Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH potom bi tu informaciju razmotrilo s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od strane Republike Hrvatske, za pomoć stanovnicima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava.

Iz Vijeća ministara BiH napominju da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva finansija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset miliona eura.

U izradi Informacije, Ministarstvo sigurnosti uzet će u obzir prioritetne potrebe ugroženih stanovnika lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme hitnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Također, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Evropske unije.

Pročitajte i ovo

VAŽNA OBAVIJEST za Fojnicu, Kiseljak, Kreševo i Konjic

Odgođeni Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, 20.10.2024. …