fbpx
Petak , 18 Oktobra 2024

Mlada Merima Durić – nova magistrica farmacije iz Kiseljaka

Merima Durić, rođena 2. maja 2000. godine u Visokom, od ranog djetinjstva pokazivala je izuzetnu posvećenost obrazovanju i napretku. Odrasla je u porodici koja je uvijek pružala podršku njenim ambicijama. Njeni roditelji, Šefik i Envera Durić, zajedno s tri starije sestre Aldijanom, Aidom i Aminom, bili su njezina snaga i inspiracija tokom cijelog školovanja.

Merimino obrazovanje započinje u Osnovnoj školi Gromiljak, gdje se isticala kao izuzetna učenica, često osvajajući nagrade na takmičenjima iz bosanskog jezika, matematike i islamske vjeronauke. Njene literarne sposobnosti također su dolazile do izražaja kroz brojna priznanja za pisanje. Srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u općoj gimnaziji u Kiseljaku, koju je završila s odličnim uspjehom, potvrđujući svoju predanost učenju i radu.

Ljubav prema farmaciji rodila se još u osnovnoj školi, a Merima je taj interes nastavila razvijati kroz daljnje školovanje. Njena fascinacija hemijom i eksperimentima dovela ju je do odluke da svoj akademski put nastavi na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je postigla zvanje magistra farmacije.

Kroz studij, Merima se uključivala u brojne aktivnosti. Bila je aktivni član Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta, a također je učestvovala u međunarodnim projektima, poput onog u okviru organizacije BRAVOBiH, gdje je sudjelovala na Internacionalnom forumu mira za mlade u Parizu, povodom 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu.

Njen završni rad, pod nazivom “Procjena sigurnosti konzervanasa u kozmetičkim proizvodima“, odbranjen 4. oktobra 2024. godine, predstavlja važan doprinos njenoj budućoj karijeri, jer Merima planira nastaviti istraživanja u oblasti kozmetičkih proizvoda i njege kože. Posebno je zainteresovana za formulacije prirodne kozmetike, što je smjer u kojem vidi svoju budućnost u farmaciji.

Merima ističe da nijedan njen uspjeh ne bi bio moguć bez bezuslovne podrške njene porodice. Zahvalna je roditeljima i sestrama koji su bili uz nju na svakom koraku, pomažući joj da ostvari svoje snove.

Njena posvećenost farmaciji i želja da se bavi nečim što doprinosi boljem životu drugih ljudi, čine Merimu primjerom mladima koji svojim znanjem i radom mogu donijeti promjene, ne samo u svojoj struci, nego i u društvu. Sa sigurnošću možemo očekivati da će njen rad u budućnosti ostaviti značajan trag, kako na polju kozmetike, tako i u farmaceutskoj praksi općenito.

Merima Durić je ime koje ćemo tek čuti, a njena želja je da sve svoje uspjehe gradi upravo u domovini, jer kako sama kaže: “Ovdje, u našoj Bosni i Hercegovini, je najljepše ostvarivati snove.”

Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Vijeće ministara BiH: Po 200.000 KM Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

Minutom šutnje za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju počela je današnja …