fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

Mevlud u Čemernici povodom 20 godina od izgradnje džamije: Dijamant Zlatnog dola

U organizaciji Džematskog odbora Ragale, u nedjelju je u Čemernici održan mevlud povodom 20 godina od izgradnje džamije u ovom malenom, ali ponosnom mjestu.

Sadržajan uvod u mevlud je dao imam džemata Aziz ef. Zulum.

Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, dok je centralno predavanje održao prof. Mensur ef. Pašalić, koji je svojim riječima posebno istakao važnost ove džamije u životu džematlija.

Prof. Pašalić je džamiju nazvao „dijamantom Zlatnog dola“, što je stari narodni naziv za Čemernicu, te je naglasio njen značaj u duhovnom i zajedničkom životu mještana.

Posebno se zahvalio porodici Ajanović, koja je uvakufila najljepši dio imanja za izgradnju ove džamije. Također je spomenuo hadži Tajiba Pamića, jednog od najzaslužnijih za njenu izgradnju, te Aliju Pamića i njegovu suprugu Mirsadu, koji se svakodnevno brinu o njenom funkcionisanju.

Nakon vjerskog programa, prisutni su uživali u tradicionalnim mevludskim poslasticama koje su pripremile vrijedne džematlije. Posjetioce su počastili šerbetom, bombonama i domaćom halvom. Posebno je bila primjetna prisutnost velikog broja omladine, što je pokazatelj da tradicija i vjerski duh nastavljaju živjeti među mlađim generacijama.

Ovaj događaj je, osim vjerskog značaja, bio prilika za okupljanje i jačanje zajedništva, što je temelj očuvanja vrijednosti koje ova džamija predstavlja već dvije decenije.

Na kraju mevluda je upriličen i vatromet koji je posebno obradovao najmlađe.

Video možete pogledati OVDJE

Pročitajte i ovo

Djeco, gledajte šta je ljubav! Kako je Bećir spasio Hajru: Kaže mi, volio sam ja umrijeti, nego ti

Kada su kobne poplave zadesile ovo područje, Bećir i Hajra proveli su sedam sati u …