fbpx
Ponedjeljak , 7 Oktobra 2024

Pripadnici Oružanih snaga BiH pomažu u čišćenju poplavljenih područja Fojnice

Uslijed obilnih kiša i poplava koje su proteklih dana zahvatile područje Fojnice, naselja Dusina, Gojevići i Bakovići pretrpjela su ozbiljne štete. Vodena bujica oštetila je puteve, ugrozila domaćinstva i izazvala materijalnu štetu, ostavljajući iza sebe nanose mulja, smeća i oštećene objekte. No, uslijed ove nepogode, solidarnost i zajedništvo cijele zajednice došle su do izražaja.

Posebno se ističe pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, čiji su pripadnici Prvog pješadijskog bataljona iz Zenice odmah po naređenju pristupili akcijama čišćenja najteže pogođenih dijelova opštine Fojnica. Više vojnika, opremljenih specijalnom mehanizacijom, radnim alatima i opremom za sanaciju, upućeno je na teren kako bi pomogli lokalnom stanovništvu u čišćenju ulica, uklanjanju naplavina i osiguranju sigurnih putnih komunikacija.

Vojska je danas započela radove u naselju Gojevići, gdje su uklanjali naplavljeno drveće i ispumpali vodu iz nekoliko poplavljenih podruma.

Njihova prisutnost i spremnost da pomognu, prema riječima mještana, donijeli su osjećaj sigurnosti u najtežim trenucima.

Osim materijalne pomoći, prisustvo pripadnika Oružanih snaga ima i simbolički značaj, podsjećajući građane da nisu sami i da mogu računati na podršku države u kriznim situacijama. Njihova posvećenost i profesionalnost pokazali su se na djelu, čime su postali neizostavan dio napora za povratak života u normalu u Fojnici.

Iako je pred Fojnicom još dug put oporavka, pomoć i podrška koju pružaju Oružane snage BiH bitan su faktor u vraćanju sigurnosti i stabilnosti ovom kraju.

Pročitajte i ovo

Van dužnosti pomažu unesrećenima: Sjajni fojnički “plavci”

Nakon nedavnih poplava koje su teško pogodile općinu Fojnica, solidarnost i zajedništvo pokazali su se …