fbpx
Nedjelja , 6 Oktobra 2024

“Zahvalni smo našim Fojničanima!”: Više grupa na terenu nakon katastrofalnih poplava

Nakon razarajućih poplava koje su nedavno pogodile Fojnicu, a posebno naselja Dusina, Bilići, Praje, Gojevići, Bakovići, Ostružnica, Nadbare, Šćitovo i Pločari Polje, danas je napokon omogućen pristup najteže pogođenim područjima. Zbog opasnosti od urušavanja cesta, pristup je danima bio onemogućen, no uz procjenu sigurnosti, volonteri su konačno dobili zeleno svjetlo da uđu u naselja Gojevići i Bakovići kako bi pomogli u čišćenju.

Na terenu smo zatekli brojne organizirane grupe koje pružaju pomoć lokalnom stanovništvu. Posebno u Gojevićima, veliki broj volontera—oko 200 Fojničana—pridružio se akciji čišćenja i obnove Socijalnog naselja, koje je pretrpjelo velike štete. Ova grupa neumorno radi cijeli dan, pomažući u raščišćavanju kuća, dvorišta i puteva, a njihova pomoć je neprocjenjiva i za mještane Bakovića.

Lokalno stanovništvo je vidno dirnuto solidarnošću svojih sugrađana. Jedan od mještana iz Gojevića, istakao je: “Ove momke ne možemo dovoljno pohvaliti. Ovdje su cijeli dan, rade neumorno, pomažući nam vratiti našu zajednicu u život. Zahvalni smo od srca. Bez njihove pomoći, ne bismo mogli ovo sami savladati.”

Slične riječi zahvalnosti dolazile su i iz Bakovića, gdje se stanovnici bore s posljedicama koje su uništile njihove domove i infrastrukturu. Volonteri su tu, rame uz rame s mještanima, a njihova podrška vraća nadu u brži oporavak ovog kraja.

Akcije čišćenja će se nastaviti i narednih dana, jer je pred stanovnicima dug put obnove, ali uz podršku volontera i zajednice, Fojnica pokazuje da u najtežim trenucima solidarnost i zajedništvo izlaze na prvo mjesto.

FOTO: Hamza Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Fojnički heroji: “Zuka Transport” sva svoja vozila koristi za pomoć ugroženom stanovništvu

U trenucima kada su poplave uništile domove i imovinu, mještani Fojnice pokazali su iznimnu solidarnost …