fbpx
Nedjelja , 6 Oktobra 2024

U Jablanici proglašena tri dana žalosti zbog građana koji su poginuli u poplavama

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju dana žalosti zbog građana ove općine koji su izgubili život tokom poplava koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

“Dani 6., 7. i 8. 10.2024. godine proglašavaju se Danima žalosti na području općine Jablanica povodom tragične smrti naših sugrađana u prirodnoj nesreći koja je zahvatila općinu Jablanica”, stoji u odluci načelnika Šabanovića.

Uz odluku, pojašnjeno je šta podrazumijeva Dan žalosti, odnosno da će se zastave spustiti na pola koplja na zgradi općine Jablanica, te zgradama javnih preduzeća i ustanovama kojima je osnivač općina Jablanica.

Također, na dane žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, te elektronski i drugi mediji sa područja općine Jablanica dužni su svoje poslovanje obavaljati primjereno u skladu sa Danima žalosti.

Podsjetimo, u tragičnim poplavama koje su pogodile BiH život je izgubilo najmanje 18 ljudi. Najteže je pogođena upravo Općina Jablanica, gdje je zasad potvrđeno 13 žrtava, a strahuje se da je brojka puno veća. Potraga za nestalim osobama i dalje traje.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

(VIDEO) U ruševinama u Jablanici pronađen Kur'an koji gotovo da nije oštećen

Katastrofalne poplave su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine, veliki broj spasilačkih službi je na …