fbpx
Petak , 20 Septembra 2024

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode.

Njen sastav i kvalitet je svojedobno  kompariran sa pet najpoznatijih svjetskih voda i rezultati analize su bili impresivni.

Slika analize

Izuzetnom ekološkom sviješću građana te odgovornošću rukovodstva i uposlenika JKP “Šćona” Fojničani se i dalje mogu dičiti fojničkom vodom i uživati u ovoj Božijoj blagodati.

Prethodnih pet i po stoljeća muslimani Fojnice su razvili posebnu kulturu pažnje, poštovanja i brige spram vode “od koje je sve živo stvoreno”.

U ime Allaha su kao trajno dobro izgrađeni brojni šadrvani, česme za abdest i okrjepljenje žednih te korita za napajanje stoke. Time se htjelo učiniti Bogu ugodno djelo koje će biti na korist ljudima i drugim živim bićima, a graditelju pripada sevab do Kijametskog dana.

Alma sa suprugom Kemalom Kozarićem

Ove godine, pred mubarek-ramazan, gđa. Alma Kurtović Kozarić sagradila je divnu hajr-česmu ispred Atik džamije u Fojnici, a pred dušu svoje majke rahmetli Emse (Pubović) Kurtović.

Gđa. Alma je sa svojim suprugom Kemalom prethodno uvakufila 10.000 KM za izgradnju česme i druge potrebe ove džamije.

Uz saglasnost Medžlisa i Džematskog odbora uspješno je realizirana izgradnja hajr-česme od kamena “Sarajevska hreša” te je adaptirana Atik džamija zasjala u punini.

Česma je već u funkciji abdesta za obavljanje namaza, osvježenja  u ljetnjim mjesecima te kao turistička atrakcija za fotografiranje Reumalovih pacijenata.

Inače, vakifa Alma je rođena u Fojnici 18. 2. 1957. godine. Završila je Ekonomski fakultet u Sarajevu i čitav radni vijek je provela u banci i Agenciji za bankarstvo.

Molimo Dragog Allaha da gđi Almi ukabuli ovo trajno dobro, a njenoj majci rahmetli Emsa-hanumi podari džennet-firdevs!

Fojnica, 19.9. 2024. g.

prof. Mensur ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad 14-godišnjim dječakom: Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Iz rečenica se dalo zaključiti da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina …