Zadnjih nekoliko dana svjedoci smo novih požarišta koja se dešavaju u Bosni i Hercegovini, a koji su postali svakodnevnica sa kojom se zajednice u kojima živimo suočavaju.

U borbi protiv ovih požara aktivno učestvuje i jedna privatna kompanija, Hifa-Oil Tešanj.

Naime, nakon što su nedavno donirali gorivo za letjelice koje su gasile požar na području Nacionalnog parka “Sutjeska”, ova firma je sada pomogla službama nadležnim za gašenje požara, i to korištenjem specijalnih dronova.

Naime, Hifa-Oil je dronovima locirala ključna požarišta kod Maglaja i Tešnja.

Nepristupačni tereni do kojih je nemoguće da dođe ljudska noga poput onih na Tjentištu, Konjicu, sada i u području Maglaja i Tešnja zahtijevaju poseban način djelovanja, pojasnili su.

– Zbog toga, koristeći dodatne resurse, Hifa-Oil je stavila na raspolaganje posebne dronove sa termalnim kamerama kojima su locirana i detektirana ključna žarišta i čime su označeni toplinski zapisi čime je službama odgovornim za gašenje požara olakšan put za djelovanje – naveli su iz firme.

Također, snimanjem pozicija sa dronovima unaprijed se definiraju lokacije na koje potencijalno treba obratiti pažnju i time se spriječava dalja eskalacija.

– Svaki vid potrebe uključivanja i pomoći i pozivi za pomoć nas obavezuju da djelujemo. Svako na svoj način. Naravno, sve bi bilo bolje da preveniramo događaje ove vrste za koje su nemjerljive štete ukoliko se dese, posebno ljudskom nemarnošću – kazali su iz ove kompanije.

Osim toga, ova društveno odgovorna kompanija osigurala je hranu, vodu i zaštitne maske za volontere na gašenju požara u maglajskim Ošvama i širem području požarišta.

Kako dodaju, gubitak onoga što pripada svima nama, a bitno je za život – je veliki gubitak za generacije koje dolaze. Stoga i kad se dese slične stvari, neophodno je da damo svoj maksimalni doprinos kako bi zaštitili prirodu i ono što je najbitnije, ljudske živote i imovinu ljudi.