fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Politička pismenost mladih u BiH: Pojedinci ne znaju ni ko su članovi Predsjedništva BiH

Bliže nam se lokalni izbori, a mladi u našoj zemlji su nedovoljno informisani o politici, političkim pitanjima, političkim akterima

Mladi i politika teško stanu u istu rečenicu. Od zainteresovanosti za politikom otjerala ih je realnost. Institut za razvoj mladih KULT proveo je istraživanje o političkoj pismenosti mladih u BiH. Ispitano je više od 1000 mladih u dobi od 15 do 30 godina. Istraživanje pokazuje da među njima postoji znatan stepen nejasnoće ko čini izvršnu, ko zakonodavnu vlast, te ko su politički akteri. Prostora za napredak i rad s mladima u ovoj oblasti itekako ima. Priču detaljnije istražila Sara Delić.

Bliže nam se lokalni izbori, a mladi u našoj zemlji su nedovoljno informisani o politici, političkim pitanjima, političkim akterima. Pokazuje to posljednje istraživanje koje je provedeno na nivou države. No, idemo mi provjeriti je li to zaista tako.

Eminin stav potvrdilo je istraživanje. Kada je u pitanje povjerenja u društvene i političke aktere, mladi su, većinom, istakli da ne vjeruju mnogo političarima i političkim strankama. Dvije od pet mladih osoba smatraju da političari, nakon što osvoje mandate, uglavnom ne ispunjavaju ono što su obećali da će uraditi prije izbora, dok skoro polovina mladih (48,1%) tvrdi da nemaju nikakvo povjerenje u političke stranke. Više od trećine mladih priznalo je da ne čita programe stranaka prije glasanja na izborima „jer znaju da stranke ništa od toga neće ispuniti“.

Nažalost, nedovoljno znaju. Mladi slabo znaju imenovati osobe koje vrše najodgovornije funkcije u državi, poput predsjedavajuće Vijeća ministara i premijera entiteta.

Mladi u BiH većinom su pozitivni kada je riječ o članstvu BiH u Evropskoj uniji, jer su skoro dvije trećine mladih za ulazak BiH u EU. Primjetni su trendovi da su mladi u FBiH više za članstvo u EU nego mladi u RS-u. Kompleksna je ovo tema koja zahtijeva temeljitost, ali i posvećenost cijelog društva da se mladi animiraju i uključe u političke procese, jer samo tako možemo imati kvalitetno demokratsko društvo. Kod nas toga, prema rezultatima provedenog istraživanja, nedostaje.

(S.Delić)

 Hayat.ba

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …