fbpx
Ponedjeljak , 16 Septembra 2024

Problemi u Dusini: Mladi na udaru zbog sportskih aktivnosti na lokalnom stadionu

Fojničko selo Dusina je jedno od rijetkih mjesta gdje se još uvijek može čuti vesela graja djece i omladine.

Centralno mjesto okupljanja mladih je stadion, gdje se svakog dana i večeri može vidjeti oko pedesetak djevojaka i momaka u igri, priči i druženju.

Stadion predstavlja sigurno utočište za mlade, mjesto gdje mogu provesti kvalitetno vrijeme, ali i održati zdrav način života.

Međutim, veselje mladih iz Dusine je suočeno s problemom koji, nažalost, nije nepoznat u našim krajevima. Lopta, koja često odleti izvan granica stadiona, završava u dvorištima susjednih kuća, čiji vlasnici nisu blagonakloni prema ovoj situaciji. Umjesto razumijevanja, mnogi od njih često zovu policiju, što je dovelo do stalnih intervencija.

Policija, koja je u obavezi reagovati na prijave, svakodnevno izlazi na teren, ali bez trajnog rješenja. Iako nisu zabilježeni incidenti, stalno prisustvo policije stvara tenzije među određenim mještanima i mladima koji koriste stadion.

Suočeni s ovakvom situacijom, mještani Dusine, u nastojanju da sačuvaju jedino mjesto za okupljanje mladih, odlučili su poduzeti mjere zaštite.

U toku su radovi na podizanju veće ograde oko igrališta kako bi se spriječilo da lopta odlazi u susjedna dvorišta. Ova inicijativa je naišla na podršku lokalne zajednice, koja smatra da je važno sačuvati stadion kao mjesto okupljanja mladih, jer je to jedan od rijetkih preostalih simbola zajedništva u savremenom načinu življenja i zdravog odrastanja u selu.

No, pitanje ostaje da li će podizanje ograde biti dovoljno da se smire tenzije i osigura mir za mlade na stadionu, ili će biti potrebna dodatna intervencija nadležnih organa i lokalne vlasti kako bi se situacija konačno riješila na zadovoljstvo svih strana.

Dok rješenje još uvijek nije na vidiku, mladi iz Dusine se nadaju da će im se omogućiti da bezbrižno nastave s igrom i druženjem na svom stadionu.

Pročitajte i ovo

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete …