fbpx
Ponedjeljak , 16 Septembra 2024
Nadbare

Nadbare: Naselje koje živi od plodne zemlje i predanog rada

Nadbare, fojničko naselje udaljeno pet kilometara od centra, smješteno je uz regionalnu cestu koja vodi prema gradu.

Nadbare

Piše: Harun Pašalić

Ovo pitomo naselje nalazi se na 530 metara nadmorske visine, okruženo plodnim zemljištem koje hrani brojne vrijedne porodice. Plodonosna zemlja, natopljena blizinom rijeke Fojnice, oduvijek je bila temelj života u ovom kraju, dok su poljoprivreda i proizvodnja hrane ostali ključne djelatnosti lokalnog stanovništva.

Nadbare su posebno poznate po uzgoju špinata, ali osim toga, mnogi mještani su radili u pilanama, fojničkoj “Žici”, te u štamparijama, dok su ostali našli zaposlenje u raznim industrijskim granama. Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, u Nadbarama živi 347 stanovnika, od kojih su 238 Bošnjaci, a 109 Hrvati. Zanimljivo je primijetiti promjenu u etničkoj strukturi u odnosu na popis iz 1971. godine, kada su Hrvati činili većinu stanovništva s 240 osoba, dok je Bošnjaka bilo 112.

Hamdija Omanović

Porodice koje čine ovo naselje nose stara muslimanska prezimena kao što su Omanovići, Mačkići, Merdžanići, Pamići, Ajanovići, Alibegovići, Hurem, Puščuli i Salčinovići, a doselili su se porodice Ramić i Drinić. Trenutno, u Nadbarama živi 37 bošnjačkih domaćinstava. Katolička zajednica, s druge strane, uključuje prezimena poput Cvjetković, Katavić, Musa, Bagarić, Bošnjak, Bradara, Radat, Jurak, Krajinović, Pravdić, Ćorić, Krajina, Tolo, Grubešić, Ostojić, Protuđer i Baban.

Mesdžid Nadbare
Unutrašnjost mesdžida Nadbare

U centru Nadbara se nalazi mesdžid izgrađen 1999. godine, gdje se redovno klanja teravija tokom mjeseca Ramazana.

Spomen obilježje šehidu Omanović Sulejmanu-Ismetu

Posebno mjesto u sjećanju mještana zauzima šehid Sulejman-Ismet Omanović, koji je dao svoj život tokom rata.

Priča o Nadbarama ne bi bila potpuna bez spomena hadži Hamdije Omanovića i njegove supruge hadži Fahrije. Ovaj bračni par je poznat po svojoj posvećenosti vjeri i zajednici. Hamdija, koji već 40 godina obavlja dužnost mujezina za teravih-namaz, i njegova supruga Fahrija, prvi su bračni par iz ovog naselja koji je zajedno otišao na hadž.

Dio ponude FojnicaMILK

Privredni život Nadbara danas se ogleda u radu dvije uspješne firme. Prva je “FojnicaMILK”, proizvođač mliječnih proizvoda koji su prepoznati širom Bosne i Hercegovine.
Druga firma, “Elementara”, bavi se proizvodnjom građevinskih elemenata i materijala. Dio Nadbara, poznat pod nazivom “Jehovina”, nosi ime iz prošlih vremena.

Nadbare ostaju simbol zajedništva i predanog rada, gdje se tradicija, vjera i savremeni razvoj međusobno prožimaju u svakodnevnom životu mještana.

Pročitajte i ovo

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete …