fbpx
Petak , 20 Septembra 2024

Fojnička “Zulumijada” okupila rodbinu iz cijelog svijeta

Fojničko selo Otigošće domaćin je jedinstvenog porodičnog okupljanja, poznatog kao “Zulumijada”, koje ove godine ponovo okuplja članove familije Zulum iz cijelog svijeta. Ova tradicija, koja se održava svake godine u avgustu, primjer je izuzetnog zajedništva i porodične brige.

U sklopu ovog okupljanja, članovi familije, koji su rasuti po Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, okupljaju se na imanju svojih djedova u Otigošću kako bi očuvali porodične veze i uspomene. Okupljanje se sastoji iz dva dijela – u prvom dijelu se prouči mevlud i tevhid za sve rahmetlije iz porodice, dok je drugi dio posvećen roštiljanju, druženju i igrama.

“Zulumijada” je ne samo prilika za obnavljanje obiteljskih veza već i za očuvanje tradicija i običaja. Ova manifestacija okuplja sve generacije, pružajući priliku za međusobno povezivanje i jačanje porodičnih veza.

Organizatori se nadaju da će ovaj pozitivan primjer porodične brige i pažnje biti inspiracija i drugim porodicama da slijede slične tradicije i okupljanja. Nastavak ovakvih okupljanja doprinijet će očuvanju porodičnih veza i tradicija u budućim godinama.

FOTO: Admina Zulum-Durić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …