fbpx
Ponedjeljak , 16 Septembra 2024

Mareike Dorf: Strastvena putnica koja osvaja svijet na biciklu

Mareike Dorf, poznata i kao Mina, 33-godišnja avanturistkinja iz okoline Hannovera, pravi je primjer osobe koja živi punim plućima. Prijatelji je opisuju kao ljubiteljicu prirode, atletsku, kreativnu i neustrašivu osobu koja je uvijek spremna za novu avanturu. Njena ljubav prema putovanjima i fotografiji, uz neiscrpnu energiju, odvela ju je na putovanja koja mijenjaju život.

Nakon završetka škole 2010. godine, Mareike je iskoristila godinu dana pauze kako bi radila i uštedjela novac za petomjesečno putovanje po Kanadi. Tamo je sudjelovala u programu ‘wwoofing’, radeći na raznim farmama od zapadne do istočne obale. Ovo iskustvo ostavilo je neizbrisiv trag u njenom životu, a više o njemu možete pročitati na njenom blogu www.minatravelstheworld.wordpress.com.

www.minatravelstheworld.wordpress.com

Nakon što je završila trogodišnji studij u oktobru 2014., Mareike je radila godinu i po prije nego što je krenula na dvogodišnje putovanje oko svijeta. Za to putovanje dobila je neplaćeni odmor i odlučila je putovati biciklom. “Bicikl je savršen način da upoznam zemlju, krajolike, kulturu i lokalno stanovništvo,” kaže Mareike.

Na svom putovanju oko svijeta, Mareike je posjetila Italiju, Dansku, Austriju, Hrvatsku, Španiju, Francusku, Norvešku, Island, Češku, Irsku, SAD, Kanadu, Švicarsku, Nizozemsku, Argentinu, Čile, Kostariku, Nikaragvu, Fidži, Novi Zeland, Australiju, Singapur, Maleziju, Tajland, Kambodžu, Vijetnam, Laos, Poljsku, Litvaniju, Latviju, Estoniju, Finsku, Švedsku, Portugal, Albaniju, Crnu Goru, Grčku, Bugarsku, Kirgistan, Kazahstan, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Maroko.

Njena dvogodišnja avantura na biciklu obuhvatila je 15 zemalja i nevjerojatnih 26.800 kilometara. Nakon povratka kući u januaru 2018., Mareike je shvatila koliko se promijenila. “Teško mi je vratiti se u svakodnevni život kakav mnogi vode,” priznaje.

Na kraju 2018., Mareike je dala otkaz na poslu policajca i odlučila ponovno putovati, ovaj put po Evropi, bez upotrebe aviona, kako bi smanjila svoj ekološki otisak. Sada radi sezonski u gastronomiji, gdje zarađuje novac za svoja putovanja.

Njena najnovija avantura započela je autostopom do Valencije 28. decembra 2023., odakle je krenula biciklom i prešla već oko 8000 kilometara. Njeno putovanje sada vodi prema Srbiji, Bugarskoj, Turskoj i Gruziji, s planom da do oktobra stigne u Gruziju, gdje će odlučiti o daljnjim planovima.

Trenutno se nalazi u Fojnici, gdje će prenoćiti kod domaćina u Gojevićima, nastavljajući svoju nevjerojatnu priču o putovanjima. Mareike je nevjerovatna putnica čija strast prema otkrivanju novih mjesta i kultura nikada ne prestaje. S nestrpljenjem očekujemo njene nove avanture i inspirativne priče.

Njenu inspirativnu priču možete pratiti na njenom instagramu.

Pročitajte i ovo

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete …