fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću.

U svojoj izjavi, Biden je naglasio značajan napredak koji je nacija postigla tokom njegovog mandata.

“Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Uložili smo historijska sredstva u obnovu naše nacije, smanjenje cijena lijekova na recept za starije osobe i proširenje pristupačnog zdravstvenog osiguranja za rekordan broj Amerikanaca. Pružili smo prijeko potrebnu njegu za milion veterana izloženih toksičnim supstancama. Donijeli smo prvi zakon o sigurnosti oružja u posljednjih 30 godina. Imenovali smo prvu Afroamerikanku u Vrhovni sud. I donijeli smo najznačajniji zakon o klimatskim promjenama u historiji svijeta. Amerika nikada nije bila bolje pozicionirana za liderstvo nego što je danas”, napisao je Biden.

Biden je također istakao da su svi ovi uspjesi postignuti zahvaljujući američkom narodu.”Zajedno smo prevazišli pandemiju koja se javlja jednom u stoljeću i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokratiju. I revitalizirali i ojačali naše saveze širom svijeta”, dodao je.

Uprkos namjeri da se kandiduje za drugi mandat, Biden je rekao da je u najboljem interesu njegove stranke i zemlje da se povuče iz utrke i fokusira na izvršavanje svojih dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

“Ovo je bila najveća čast mog života, služiti kao vaš predsjednik. Dok se spremam obratiti naciji kasnije ove sedmice i detaljnije objasniti svoju odluku, želim izraziti svoju najdublju zahvalnost svima koji su radili tako naporno da me ponovo izaberu. Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris na tome što je bila izvanredna partnerica u ovom radu. I želim izraziti svoju iskrenu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje ste mi ukazali”, istakao je Biden.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …