fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Ajdin ef. Behlil: Džamija na Prokoškom jezeru se neće rušiti

Jutros smo objavili vijest o tome da investitor iz arapskih zemalja želi srušiti džamiju na Prokoškom jezeru te na istom mjestu napraviti novu i veću. Kontaktirali smo Medžlis Islamske zajednice Fojnica, koji su nam potvrdili informacije i pojasnili situaciju.

Predstavnici Medžlisa Fojnica su nedavno posjetili hadžinicu Feridu Čabaravdić, koja je zajedno sa svojim suprugom uvakufila ovu džamiju za potrebe Islamske zajednice. Tom prilikom su je obavijestili da se preko sarajevskog muftijstva javio jedan državljanin iz arapskih zemalja, spreman da investira 100 hiljada KM u obnovu i proširenje džamije.

Investitor je predložio da se uredi prilaz džamiji, proširi molitveni prostor sa zasebnom prostorijom za žene, izgradi abdesthana, a svi radovi bi bili izvedeni u drvetu, kako bi se džamija skladno uklopila u pejzaž. Međutim, hadžinica Ferida Čabaravdić nije bila spremna da prihvati ovu ponudu, izrazivši želju da džamija ostane u svom postojećem obliku.

Sekretar Medžlisa Fojnica, Ajdin ef. Behlil, potvrdio nam je ovu informaciju, navodeći da će Medžlis poštovati odluku hadžinice Feride Čabaravdić i da neće biti promjena na džamiji u dogledno vrijeme.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …