fbpx
Subota , 20 Jula 2024

Pezić tvrdi da je grijeh izaći sat vremena ranije s posla: “Čovjek prima platu za osam sati rada”

Elvedin Pezić na svojim društvenim mrežama ,koje broje više stotina hiljada pratitelja, odgovara na pitanja koje mu dostave njegovi fanovi.

Svakodnevno omladina u Bosni i Hercegovini komunicira sa Pezićem u vidu video klipova u kojima on pojašnjava šta se smije, šta ne, šta je dozvoljeno a šta nije u islamu.

Ovog puta dobio je, dobio je pitanje o napuštanju posla prije kraja radnog vremena.

“Ako bi čovjek radio 8 sati dnevno u državnoj instituciji, i svoj posao za taj dan završi ranije 1 sat, da li po islamu smije napustiti svoje radno mjesto i ranije otići kući iako je plaćen 8 sati?”

Znači napuštanje sat vremena ranije da čovjek izađe sa posla. Svako osnova je da ne smije napustiti. Čovjek prima platu za 8 sati je plaćen i svaki taj sat on naplaćuje. Tako da je osnova velika bez obzira što je završio svoj posao, sjedi tu, čitaj nešto korisno ili ako imaš nešto korisno da radiš a vezuje se za tvoju struku, treba da radiš.

Osim što kažu islamski učenjaci, ako postoji opcija da čovjek traži saglasnost od nadležne osobe da izađe ranije. Znači da se prijavi svome nekome ko je nadležan i ko ima ingirencije da mu da saglasnost, ako ga pusti onda je to njegova odgovornost.

Ili kao što ima nekada situacija da šefovi kažu svojim radnicima, kad završi taj posao može ići kući. Znači ako šef dozvoli. To je situacija kada šef kaže radniku danas treba ovo da uradiš, ako uradiš prije vremena, kako bi se stimulisao i motivisao da bolje radi, ako završiš ranije možeš ići kući.

U takvim situacijama može se otići ranije, ali opet treba pažnja, treba se čovjek paziti da imetak koji zarađuje, da ga zaražuje na halal način. Osnova je da čovjek treba da čovjek bude na svom radnom mjestu da ne ide ranije osim u ovim nekim iznimnim situacijama kada se traži dozvola od onoga koji je nadležan ili je dogovor sa šefom ako uradi određen posao, prije završetka radnog vremena, da on može ići kući. – izjavio je Elvedin Pezić.

Pročitajte i ovo

Krš i lom kod Travnika: Sudar dva vozila, obustavljen saobraćaj

Na magistralnom putu M-5, u mjestu Donja Trebuša kod Travnika, došlo je do saobraćajne nesreće. …