fbpx
Subota , 20 Jula 2024

Kenan Mulović ima samo 17 godina, hifz je položio za tri dana, a u bilo kojem trenutku zna tačan broj svakog ajeta

viber_image_2024-07-03_12-34-00-104.jpg - Kenan Mulović je hifz položio za tri dana, a u bilo kojem trenutku zna tačan broj svakog ajeta

Hafiz Kenan, sin Amela i Amele, rođen je 2007. godine u Sarajevu. Završio je Osnovnu školu “Vrhbosna” odličnim uspjehom. Trenutno je učenik prvog razreda Prve bošnjačke gimnazije. On je 27. hafiz Škole hifza Muftijstva sarajevskog, a deveti hafiz sa punkta Careve džamije u Sarajevu.

– Još dok sam išao u mekteb, tadašnji muallim je primijetio da vrlo brzo i lahko svladavam zadate sure. Išao sam na razna takmičenja iz oblasti kiraeta, od kojih bih istakao 3. mjesto na finalnom takmičenju iz kiraeta na nivou MIZ Sarajevo 2021. godine – kaže hafiz Mulović.

Hifz je položio za svega tri dana, od 22. do 24. aprila, a prema riječima hafiza mr. Sadrudin-ef. Išerića, hifz je mogao bez problema položiti i za jedan dan što govori o jačini njegovog hifza. Za Preporod.info hafiz je govorio o počecima učenja hifza.

– Hifz sam počeo učiti kod svog mualima i ujedno prvog muhaffiza, h. hafiza Samir-ef. Avdića u sklopu Škole hifza, te sam pred njim naučio 10 džuzeva (200 stranica). Kada je došla pandemija koronavirusa, nisam mogao aktivno učiti hifz, stoga sam napravio pauzu od dvije godine. Nakon pandemije nastavio sam učiti hifz na punktu Sultan Fatihove – Careve džamije kod muhaffiza hafiza Hamde-ef. Sole, gdje sam pred njim završio sa stranicama ove godine. Hifz sam aktivno učio tri godine ne računajući period pandemije koronavirusa – rekao je hafiz Mulović.

viber_image_2024-07-03_12-33-59-772.jpg - Kenan Mulović je hifz položio za tri dana, a u bilo kojem trenutku zna tačan broj svakog ajeta

Svaki hafiz ima specifičnu priču i svakom hafizu je nešto bila posebna motivacija. Hafiz Kenan je motivaciju pronalazio u slušanju brojnih učača Kur’ana, a u samom procesu učenja Kur’ana napamet najveća podrška su mu bili roditelji, nana i muhaffiz.

– Motivaciju za učenje hifza sam pronašao slušajući razne učače Kur’ana, od kojih bih istakao sljedeće učače: kurra hafiz Mishary Rashid al-Alafasy, kurra hafiz Aziz-ef. Alili, hafiz dr. Halil.ef. Mehtić i dr. Slušanjem njih u meni se rodila želja da postanem hafiz Kur’ana. Na putu hifza najviše mi je pomoglo upravo slušanje drugih učača i ponavljanje za njima. Moja najveća podrška tokom ovog procesa bili su moji roditelji, nana i muhaffiz – izjavio je hafiz Mulović.

Hafiza Kenana je Svevišnji Gospodar počastio i jednim posebnim darom koji je otkrio njegov muhaffiz. Hafiz u svakom momentu zna tačan broj svakog ajeta u Kur’anu.

– Kada je riječ o mom hifzu, moj muhaffiz hafiz. Hamdo-ef. Solo je otkrio da u svakom momentu znam navesti na kojoj stranici se nalazi bilo koji ajet iz Kur’ana ili ako mi neko započne ajet kažem mu koji je broj ajeta i u kojoj suri se nalazi – objašnjava hafiz Mulović.

Da bi postigao cilj hafiz je morao pravilno planirati svoje vrijeme. Podijelio je s nama svoj “recept” kad su u pitanju distrakcije modernog doba poput društvenih mreža. Osim toga, hafiz se osvrnuo i na porast broja hafiza u Bosni i Hercegovini.

viber_image_2024-07-03_12-33-59-526.jpg - Kenan Mulović je hifz položio za tri dana, a u bilo kojem trenutku zna tačan broj svakog ajeta

– Ne provodim puno vremena na društvenim mrežama. Više sam se posvetio učenju i druženju sa Kur’anom. Jedan od razloga što je osjetno povećanje ljudi koji uče hifz Kur’ana u BiH jeste ljubav prema Božjoj riječi. Kao što je rekao Zijad-ef. Suljić, čuvanje Kur’ana i njegov prijenos se može realizirati na dva načina: pamćenjem i pisanjem. Što se tiče pamćenja (hifza), to je najstariji način čuvanja i prijenosa Kur’ana. Također, ističe se činjenica da je melek Džibril-i-Emin Muhammeda, a.s., preslušavao cijeli Kur’an – kaže mladi hafiz.

Hafiz je poruku mladima predstavio 105. ajetom sure et-Tevbe te rečenicom šta je hifz značio u njegovom životu.

– Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: I trudite se! Allah, i Njegov Poslanik, i vjernici će vidjeti vaš trud! Budite uporni i ustrajni u učenju hifza i molite Allaha da vam olakša hifz. Učenje hifza je pozitivno utjecalo na moj život, otvorilo mi je nove vidike i sve više sam posvećen vjeri – poručio je hafiz Mulović.

Velika je blagodat kad nam je neki ajet iz Kur’ana vodilja u životu. Hafizu Kenanu jedan od omiljenih ajeta u Kur’anu, a naglasio nam je da su mu svi omiljeni, jeste 11. ajet sure er-Ra'd.

– Meni posebno drag ajet iz Kur’ana jeste 11. ajet sure er-Ra'd u kojem Allah, dž.š., kaže:  …Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod sam sebe ne izmijeni… Ovaj ajet mi je posebno drag zato što trebamo sami da se mijenjamo nabolje, da budemo primjer drugima kako se treba ophoditi i tako će nam Allah olakšati – zaključuje hafiz Kenan Mulović.

(Preporod.info)

Pročitajte i ovo

Krš i lom kod Travnika: Sudar dva vozila, obustavljen saobraćaj

Na magistralnom putu M-5, u mjestu Donja Trebuša kod Travnika, došlo je do saobraćajne nesreće. …