fbpx
Utorak , 9 Jula 2024

Lokalni izbori u Fojnici: Raskol među opozicionim strankama

Lokalni izbori u Fojnici: Raskol među opozicionim strankama

Lokalni izbori koji će se održati u oktobru ove godine u Bosni i Hercegovini obećavaju da će donijeti neizvjesnost u opštinu Fojnica. Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) suočiće se sa čak tri kandidata iz bošnjačkog biračkog tijela, zbog neslaganja među opozicionim strankama.

Prema informacijama koje su jutros objavljene, pregovori među opozicionim strankama okupljenim oko koalicije poznate kao “Trojka” (Socijaldemokratska partija – SDP, Narod i Pravda – NiP, i Naša stranka) nisu donijeli zajedničkog kandidata za načelnika opštine Fojnica.

Pregovori i nesuglasice

SDP je odlučio da ne kandiduje osobu za načelnika opštine, dok je Naša stranka nominovala svog kandidata. U međuvremenu, Narod i Pravda (NiP) je jutros putem svog službenog profila objavila da će izaći sa sopstvenim kandidatom, uz napomenu da su pokušali dogovoriti zajedničkog kandidata sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), koja se povukla iz pregovora i odlučila izaći sa svojim kandidatom.

“Pregovori su vođeni sa predstavnicima Trojke u Fojnici (SDP, Naša stranka i NiP) uz dodatak SBiH. Nakon više sastanaka, SBiH je odlučila da ide sa svojim kandidatom, navodeći kao razlog uslove iz centrale. Podsjećamo građane opštine Fojnica da će SBiH u Fojnici biti produžena ruka SDA stranke, baš kao što to rade u Sarajevu,” navedeno je u saopštenju NiP-a.

Četiri kandidata iz bošnjačkih redova

Kao rezultat nesuglasica, Bošnjaci će imati četiri kandidata za načelnika opštine: jednog ispred SDA, jednog ispred NiP-a, jednog iz Naše stranke i jednog iz SBiH. S druge strane, Hrvati će u trci za načelnika imati jednog kandidata iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Neizvjesnost pred izbore

Ovaj raskol među opozicionim strankama mogao bi značajno uticati na ishod izbora. Međutim, Narod i Pravda je ostavila mogućnost za podršku ostalih stranaka Trojke, mada ta podrška još nije dogovorena.

Građani Fojnice s nestrpljenjem iščekuju dalji razvoj situacije, dok opozicione stranke pokušavaju da prevaziđu nesuglasice, ali, prema svemu sudeći, zbog ličnih animoziteta teško da do pomirenja dođe.

 

Pročitajte i ovo

Benjamina Karić: “Stan u Titovoj sam platila 300.000,00 KM”

Gošća današnjeg izdanja Klix Studija bila je gradonačelnica Sarajeva i kandidatkinja za načelnicu Novo Sarajevo, …