fbpx
Subota , 20 Jula 2024

Komisija nije podržala inicijativu Sabine Ćudić da se dozvoli nošenje hidžaba u OSBiH

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine na 9. sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.
Kako se navodi u saopćenju, Zajednička komisija nije podržala zastupničku inicijativu Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj 44/17) i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Pitanje hidžaba u Oružanim snagama BiH pokrenula je Emela Mujanović. Ona je vojnikinja sa OSBiH koja je nedavno obavijestila javnost da mora napustiti posao zbog toga što se ne želi odreći hidžaba.
– Za nekoliko dana, zvanično, neće biti nijedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… – saopćila je.
Također, nije podržana ni delegatska inicijativa Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane BiH traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Vijeću ministara BiH Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer bi bilo racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika.
– Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH – navodi se u saopćenju.

Pročitajte i ovo

Krš i lom kod Travnika: Sudar dva vozila, obustavljen saobraćaj

Na magistralnom putu M-5, u mjestu Donja Trebuša kod Travnika, došlo je do saobraćajne nesreće. …