fbpx
Subota , 20 Jula 2024

Helez potvrdio: Emela Mujanović koja zbog hidžaba mora napustiti OSBiH bit će prebačena u Ministarstvo odbrane

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović koja zbog nošenja hidžaba mora napustiti Oružane snage, ipak neće ostati bez zaposlenja.

Kako je rekao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, on je Mujanović ponudio zaposlenje u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Elme Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto. Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoj vjerska uvjerenja”, rekao je Helez.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić podnijela je inicijativu kojom bi izmjenama postojećeg Pravilnika vojnikinjama u Oružanim snagama BiH omogućilo nošenje hidžaba. No, na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine ta inicijativa je odbijena.

 

Pročitajte i ovo

Krš i lom kod Travnika: Sudar dva vozila, obustavljen saobraćaj

Na magistralnom putu M-5, u mjestu Donja Trebuša kod Travnika, došlo je do saobraćajne nesreće. …